Terapia-asema Sateenkaari
Terapia-asema Sateenkaari haluaa olla laadukkain kotikentällään
Lasten terapiapalvelujen tarjoaminen yhdistyspohjalta ei ole kovin tavallista. Vielä harvinaisempaa se on turkulaisen Terapiayhdistys Sateenkaaren tavalla, jossa terapeutit vastaavat itse myös yhdistyksen hallinnosta ja taloudesta.
Terapiayhdistys Sateenkaari pitää yllä Turussa lasten puhe-, toiminta- ja fysioterapiaa tarjoavaa terapia-asemaa. Sateenkaarella on 13 työsuhteista terapeuttia eikä muuta henkilökuntaa.
Jokaisella terapeutilla on oma tulosyksikkö, jota hän hallinnoi ja hoitaa sen laskutuksen. Terapeutit muodostavat myös yhdistyksen hallituksen.
Palvelutuotannon ja hallinnon tiivis rinnakkaiselo sekä vallan ja vastuun kuljettaminen käsi kädessä on tehokasta. Sateenkaaressa ei asioita roikoteta turhaan. Yrittäjämäinen toimintamalli edellyttää kuitenkin työntekijöiltä oikeanlaista asennetta. Jokainen työntekijä esimerkiksi kerää itselleen vuosilomakorvauksiin tarvittavan puskurin.
− Rekrytoimme tarkkaan uudet työntekijät. Heidän pitää olla kiinnostuneita myös yhteisöllisestä toiminnasta ja sitoutua siihen, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja, fysioterapeutti Eija Tikakoski.
”Tarvitsemme tilitoimiston, jonka asiantuntemukseen voimme täysin luottaa.”
Tärkeä kumppani
Tikakoski muodostaa yhdistyksen taloustoimikunnan yhdessä fysioterapeutti Elina Enqvistin ja toimintaterapeutti Minna Hakasalon kanssa.
Keskinäisen työnjaon mukaan Hakasalo ja Enqvist laativat budjetin, hyväksyvät ostolaskut, maksavat palkat ja pitävät yhteyttä tilitoimistoon. Tikakoski vastaa sopimuksista, henkilöstöasioista ja osallistuu muiden kanssa tilitoimiston kvartaalitapaamisiin Rantalaisen Turun toimistossa.
Kellään terapeuteista ei ole talousalan koulutusta, vaan he ovat opetelleet taloushallintoa pikku hiljaa käytännössä.
− Sen takia tarvitsemme tilitoimiston, josta voimme kysyä neuvoa toimintamme hyvin tuntevilta tutuilta ihmisiltä ja jonka asiantuntemukseen voimme täysin luottaa, Enqvist sanoo.
Yhdistys otti viime vuonna käyttöön ostolaskujen sähköisen kierrätyksen. Sähköistä myyntilaskutusta ei ole vielä otettu käyttöön Kelasta johtuen.
Hyvää perheille
Terapiayhdistys Sateenkaaren perusti joukko julkisella puolella työskennelleitä terapeutteja vuonna 1997. Heillä oli visio kodinomaisesta terapia-asemasta, jossa perheet otettaisiin huomioon paremmin kuin silloin oli tapana.
− Yhdistystoiminnassa tärkeitä asioita ovat myös vertaistuki kuntoutujille sekä lääkinnällisen ja neurologisen kuntoutuksen laadun ja moniammatillisuuden kehittäminen, sanoo Hakasalo.
Yhdistyksenä Sateenkaari voi ottaa vastaan lahjoituksia, ja lahjoitusvaroilla se on tukenut kuntoutujia perheineen erilaisilla tapahtumilla ja materiaalihankinnoilla.
Sateenkaari on yksi suurimmista lasten terapiapalvelujen tuottajista Turun seudulla. Lapset ja nuoret tulevat terapia-asemalle joko Kelan kuntoutusasiakkaina tai ostopalvelusopimuksen tehneiden kuntien ja keskussairaalan asiakkaina.
Tikakosken mukaan yhdistyksellä ei ole laajentamistavoitteita, vaan sille riittää työskentely nykyisillä resursseilla ja toimialueella.
− Sote-uudistus voi kilpailun kiristyessä vaatia meiltä uusia satsauksia esimerkiksi markkinointiin, hän sanoo.
https://www.terapiasateenkaari.fi/
(Julkaistu 11.1.2019 TILIPOSTI & Palkka 1/2019 -lehdessä. Kuvassa Terapia-asema Sateenkaaren terapeutit Elina Enqvist (vas.), Eija Tikakoski ja Minna Hakasalo. Kuva: Suvi Elo.)
Tietoisku
Perustettu yhdistys
Työntekijää
Asiakasta vuonna 2017