Världen borde byggas mot ett samhälle som förbättrar naturens tillstånd och folkets välbefinnande med hjälp av hållbar utveckling. Samtidigt kämpar vi med geopolitiska utmaningar, hög inflation och stigande räntor. Dessutom håller arbetslivet på att förändras radikalt. Hur ska vi klara av det här torrskodda?
I Rantalainens artikelserie med tre inlägg om en bättre morgondag berättar framtidsforskare Mika Aaltonen, ekonomidirektör Ville Kujansuu från Rantalainen och Jonni Ahonen, verkställande direktör för LeaseGreen som erbjuder lösningar för fastigheters energianvändning, vad framtiden för med sig.
Ekonomidirektör Ville Kujansuu från Rantalainen ser den senaste tidens räntehöjningar som välkomna. Det är viktigt att pengar har ett värde. Kujansuu uppmuntrar företag att prova något nytt och påminner om att man inte ska lägga alla ägg i samma korg.
”Varje företag ska ha olika scenarier i sin egen planering och inte bara hålla sig till en planeringskarriär. Jag anser att det behövs olika alternativ och att alternativen bollas inom företaget.
Man bör inte förbinda sig till enskilda råvaruflöden eller tjänsteaktörer. Om man koncentrerar sig på bara ett ställe och söker maximal effekt med det, utsätter man sig för avsevärda fluktuationsrisker.
På bordet borde finnas flera alternativ och dörrar borde vara öppna i olika riktningar. I den nya världsordningen, där man inte vet vart den globala ekonomin är på väg, är flera alternativ en bra lösning. Lyckligtvis har man på olika nivåer lärt sig betydelsen av decentralisering.
Pengarnas värde är tillbaka
För närvarande befinner vi oss i en ekonomisk situation som är ungefär densamma som vi hade under coronatiden. Det finns mycket av den här så kallade krigsdimman och planeringshorisonterna är väldigt korta. Ingen kan säga exakt vart megatrenderna inom världsekonomin är på väg.
I det avseendet talar vi nu mer om den tekniska nedgången, som kommer från hanteringen av inflationschocken på grund av den allmänna räntemiljön samt på grund av råvaror och bränslen. Den underliggande inflationen har visserligen också ökat, men inte alls i samma takt som övriga poster.
På det stora hela hälsade jag räntemiljöns återgång till det normala välkommen med ett positivt sinne. Detta återställer kapitalvärdena till en normal bana och ger en förståelse för vad som är normala finansiella kostnader och grundläggande utgångspunkter för investeringar: Till vilket pris ska man investera?
Jag ser räntehöjningarna mer som en ekonomisk återhämtning. Det är viktigt och bra att pengarna har sitt pris. Historiskt sett är räntorna fortfarande låga.
Flexibilitet ökar tillväxtpotentialen
En allmän flexibilitet har under de senaste tio åren blivit en ledande trend. Det har gått elva år sedan Eric Ries bok The Lean startup publicerades, och den har även i stora företag lästs som en bibel: Hur skapar man en försökskultur, provar nya saker och håller verksamheten smidig?
Att det existerar en kultur som uppmuntrar till experimentering är en konkurrensfördel. När man aktivt söker nya grejer skapas ny konkurrenskraft.
Därför är det bra att gå framåt genom att prova sig fram. Få innovationer uppstår med en vattenfallsliknande projektplan, utan mer på ett kaotiskt sätt där man får en bra idé och testar om kunderna är på samma våglängd. Det är de inte alltid, men ibland lyckas man. Det är så utveckling uppstår. Mindre vanligt är det att snilleblixten förändrar hela företagets verksamhet, utan det är fråga om små steg. Huvudsaken är att stegen tas hela tiden.
Nu just är stunden då man borde våga prova. Om den allmänna verksamhetsmiljön för den egna affärsverksamheten är lite osäker, lönar det sig i synnerhet att se och testa om det finns nya, mindre riskfyllda sätt att bedriva sin affärsverksamhet. Sådana kan vara till exempel parallella tjänster, där man kan hitta nya verksamhetssätt och marknader för helt egna aktiviteter.
Innovativt företagande leder till framgång
Kriser är bra stunder att skapa nya affärer. Coronatiden gav oss goda exempel på detta, då till exempel ett gindestilleri blev en handspritverkstad, en hinkfabrik en plexiglasfabrik och så vidare. Överraskande ställen blir vinnare och förlorare.
Man får det att fungera när det nya konceptet hittar betalande kunder och sedan utvidgas det bit för bit. I sinom tid blir man tvungen att ta ett stort investeringsbeslut, men man måste ha gjort många små tester före man tar beslutet. Av dessa förädlar man några utvalda, där det faktiskt finns en ny marknad och efterfrågan på att göra även stora investeringar.
I dag tycker högskoleutexaminerade att företagande är ett helt realistiskt alternativ, och det är vad hela samhällsekonomin behöver. Vi behöver företagaranda, nya företag och finansieringskanaler för att stödja dem, samt mycket riskpengar för att de ska kunna växa – och för att de ska kunna växa som finländare. Många finländska framgångsberättelser hamnar i ett mycket tidigt skede i utländsk ägo.
Fem teser för framgång i framtiden
- Känn din egen verksamhet, dess framgångsfaktorer och branschens realiteter.
- Våga prova och testa, gå vidare.
- Lägg inte alla ägg i samma korg.
- Våga ta risker.
- Våga tänka stort.
Ville Kujansuu är ekonomidirektör hos Rantalainen. Han har över 20 års erfarenhet av expert- och ledningsuppgifter inom ekonomiförvaltning. Kujansuu har arbetat som ekonomidirektör och vice verkställande direktör i över 10 år. Till sin utbildning är han ekonomie magister.