Den allmänna mervärdesskatten höjdes från 24 procent till 25,5 procent i september. Momsprocenter ändras också i början av 2025. Rantalainens momsexpert Mira Rajanti berättar hur företag bör förbereda sig för ändringarna som träder i kraft i januari. 

I början av september 2024 höjdes den allmänna momssatsen från 24 procent till 25,5 procent. Denna ändring hade omfattande konsekvenser inom olika branscher, men höjningen av den allmänna momssatsen var inte det enda beslutet som fattades under hösten.

I slutet av november godkände riksdagen en regeringsproposition, enligt vilken även de reducerade skattesatserna kommer att ändras – för det mesta höjas.

Ändringarna som träder i kraft vid ingången av 2025 gäller i synnerhet den reducerade skattesatsen på 10 procent. Skatten på flera produkter och tjänster, såsom inkvarteringstjänster och persontransporter, höjs till 14 procent.

Mervärdesskatten på barnblöjor, mensskydd och inkontinensskydd minskar då de överförs från den allmänna skattesatsen på 25,5 procent till tillämpningsområdet för den reducerade skattesatsen på 14 procent. Detta är en ändring som gynnar konsumenterna.

Det är viktigt för företag att förbereda sig för ändringen av mervärdesskatten

Rajanti betonar att det är viktigt för företag att förbereda sig för de kommande ändringarna i god tid, särskilt när det gäller priser och avtal.

Företagen ska i synnerhet granska sådana avtal där momsprocent nämns för att undvika eventuella missförstånd.

“Det rekommenderas att man i avtalen anger att på priserna tillkommer ‘gällande mervärdesskatt'”, instruerar Rajanti.

Små företag ska vara noggranna

Även ändringar som gäller små företag träder i kraft i början av 2025. Lättnaden vid nedre gränsen slopas, och gränsen för mervärdesskattskyldighet för verksamhet i liten skala höjs från 15 000 euro till 20 000 euro

Detta medför såväl utmaningar som möjligheter för små företag. Enligt Rajanti förlorar dock företagsvärlden på ändringarna i det stora hela. I praktiken skärps mervärdesbeskattningen av företag med en omsättning på 15 000–30 000 euro. Slopandet av lättnaden vid nedre gränsen har ingen inverkan på beskattningen av mindre eller större företag.

“Att lättnaden vid nedre gränsen slopas är en dålig nyhet för många små företag, men höjningen av den nedre gränsen för skattskyldighet kan hjälpa vissa aktörer”, konstaterar Rajanti.

Hon rekommenderar att små företag överväger om det i fortsättningen lönar sig för dem att bli kvar i momsregistret.

Slopandet av lättnaden vid nedre gränsen kan ha en betydande inverkan på små företags ekonomiska situation. Lättnaden har varit ett sätt att minska skattebördan för små företag, och många små företag blir tvungna att betala mer mervärdesskatt i och med att lättnaden slopas.

Rajanti betonar att detta är särskilt utmanande för företag med en omsättning på 15 000–30 000 euro, eftersom de förlorar den lättnad de tidigare fått.

Lättnaden vid momsskyldighetens nedre gräns har inneburit en skattelättnad för företag som finns i momsregistret och som har en omsättning på under 30 000 euro under en räkenskapsperiod på 12 månader. Lättnaden vid nedre gränsen kan inte längre fås för räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2025 eller senare.

Företag bör förbereda sig på förhand

Ändringarna som träder i kraft vid ingången av 2025 kräver proaktiva förberedelser av företag.

Rajanti rekommenderar att företagen inleder förberedelserna i god tid för att de ska hinna uppdatera sina priser, avtal och eventuella system så att de följer de nya skattesatserna.

“Det är dags att agera senast nu i början av december för att förändringen ska gå smidigt”, instruerar hon.

Företagen ska också beakta förskottsbetalningar och deras inverkan på skattesatsen. Rajanti påminner att om förskottsbetalningen kommer in först efter att skattesatsen har ändrats, ska skatten betalas enligt den nya, högre skattesatsen.

Detta kan orsaka utmaningar särskilt inom konsumenthandeln, där man inte kan ta ut en högre skatt av kunden i efterhand.

“Man ska vara noggrann med förskottsbetalningar för att undvika tråkiga överraskningar”, varnar Rajanti.

Totalt sett är ändringarna i mervärdesbeskattningen omfattande och påverkar många olika branscher. Det är därför viktigt för företag att vara medvetna om ändringarnas konsekvenser för den egna verksamheten och se till att företaget är färdigt att ta i bruk de nya skattesatserna genast vid ingången av året.

Rajanti betonar att företaget kan undvika många problem i framtiden genom omsorgsfulla förberedelser.

Hon poängterar att företagen också bör kontrollera sina faktureringsmallar och interna anvisningar så att de är uppdaterade enligt de nya skattesatserna.

“Det är viktigt för företag att säkerställa att all dokumentation har uppdaterats så att den motsvarar de nya skattesatserna för att undvika fel och eventuella sanktioner”, säger Rajanti.

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad mitt i ändringarna och se till att alla nödvändiga åtgärder har vidtagits i tid.

“Ändringarna i mervärdesbeskattningen kan kännas komplicerade, men företagen kan genom omsorgsfull förberedelse säkerställa att de klarar av ändringarna utan stora problem”, konstaterar Rajanti.

 

Minneslista om momsändringar för företag

  1. Uppdatera prissättningssystem

    Se till att prissättningssystemen har uppdaterats så att de motsvarar de nya momssatserna. Detta hjälper att undvika fel och säkerställer att priserna är konkurrenskraftiga och rättvisa för både företaget och kunderna.

  2. Korrigera skattesatserna på fakturor

    Kontrollera att faktureringsmallarna har uppdaterats så att de motsvarar de nya skattesatserna för att alla fakturor ska vara korrekta. Detta minskar risken för felaktiga fakturor och eventuella sanktioner.

  3. Uppdatera avtal

    Uppdatera alla avtal så att de alltid innehåller “den gällande mervärdesskatten”. Detta förhindrar eventuella tvister med kunderna och garanterar att avtalen är lagenliga.

  4. Beakta momsändringarnas inverkan på förskottsbetalningar

    Var noggrann med förskottsbetalningar, eftersom ändringen i skattesatsen kan ha en betydande inverkan på dem. Se till att förskottsbetalningarna behandlas enligt rätt skattesats för att undvika ekonomiska överraskningar.

  5. Informera kunderna

    Informera kunderna i god tid och på ett tydligt sätt om de kommande ändringarna och deras inverkan på priserna. God kommunikation hjälper till att upprätthålla kundrelationer och minskar oklarheter gällande ändringarnas inverkan.

De nya reducerade momssatserna (från och med 1.1.2025)

 

Varor och tjänster som omfattas av momssatsen på 14 procent:

  • Persontransporter (t.ex. transporter med tåg, buss och taxi samt inom luft- och sjötrafik)
  • Inkvarteringstjänster (t.ex. hotell, campingplatser, stugor)
  • Gästhamnstjänster (överlåtelse av nyttjanderätt till besökshamnar)
  • Läkemedel (läkemedel som avses i läkemedelslagen, och motsvarande preparat)
  • Böcker (både fysiska och elektroniska, med undantag för publikationer som huvudsakligen innehåller reklam eller videoinnehåll)
  • Idrotts- och motionstjänster:
    • Tillträde till idrottsevenemang och tillgång till direktströmning av dessa
    • Utnyttjande av idrottsanläggningar
    • Tillhandahållande av lektioner inom idrott eller fysisk träning, även via direktströmning
  • Inträdesavgifter till kulturevenemang och -lokaler:
    • Föreställningar, teatrar, cirkusar, marknader, nöjesparker, konserter, museer, djurparker, biografer, utställningar och liknande
    • Direktströmning av dessa evenemang
  • Framträdanden av utövande konstnärer, andra offentligt uppträdande eller idrottare, när man har ansökt om att bli skattskyldig
  • Konstverk:
    • Importerade konstverk
    • Konstverk som säljs av upphovspersonen eller en tillfällig försäljare
  • Upphovsrättsersättningar:
    • Ersättningar till en organisation som företräder innehavarna av upphovsrätten
  • Mensskydd
  • Inkontinensskydd
  • Barnblöjor

Varor och tjänster som omfattas av momssatsen på 10 procent:

  • Tidningar och tidskrifter (på fysiska bärare eller på elektronisk väg, med undantag för publikationer som huvudsakligen innehåller reklam eller videoinnehåll)
  • Det belopp som Rundradion Ab får ur statens televisions- och radiofond
  • Den ersättning som Ålands Radio och TV Ab får av landskapet Ålands inkomster av medieavgifter