EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) har trätt i kraft och därmed blir ansvarsrapporteringen i stora företag och börsnoterade små och medelstora företag för första gången lagstadgad.

Direktivet om hållbarhetsrapportering förpliktar företag att rapportera om sitt hållbarhetsarbete med tanke på såväl miljön, människorna som god förvaltningssed. Innehållet i den lagstadgade hållbarhetsrapporten består av sammanlagt tolv ansvarsstandarder, av vilka två är allmänna standarder som gäller alla företag. De övriga tio standarderna delas in i miljöansvar, socialt ansvar och etisk affärsverksamhet. Av dessa identifierar företagen de väsentliga standarder som de ska rapportera om genom en så kallad dubbel väsentlighetsanalys.

Rapporteringskraven påverkar företagets värdekedja i sin helhet

Trots att den lagstadgade hållbarhetsrapporteringen främst gäller stora företag och börsnoterade små och medelstora företag, undviker inte heller onoterade små och medelstora företag konsekvenserna av ändringen i lagstiftningen. Lagstiftningen förpliktar stora företag att bedöma och rapportera om ansvarsfullheten i sin affärsverksamhet, men innehållskraven utvidgar ansvarsrapporteringen till företagets hela värdekedja och de små och medelstora företag som ingår i den. Detta beror på att stora företag behöver information av sina intressentgrupper för att kunna fullgöra sina egna skyldigheter gällande hållbarhetsrapportering med tillräcklig noggrannhet. Fenomenet kan redan ses på bred front i företagsvärlden. Till exempel visar OP:s färska undersökning om stora företag att så många som 56 procent av stora företag blev tvungna att byta varuleverantör eller underleverantör under 2023 på grund av ansvarskraven. Ansvarsfullhet har alltså redan blivit en faktor som påverkar stora företags upphandlingsbeslut, och dess betydelse kommer inte att minska i och med förpliktelserna i lagstiftningen.

Frivillig rapporteringsstandard för små och medelstora företag utvecklas

Onoterade små och medelstora företag kan i fortsättningen bli tvungna att rapportera om sin ansvarsfullhet till sina intressentgrupper som en del av informationsprocessen, om till exempels företagets kund förutsätter sådan information. Europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering EFRAG, som också ansvarar för utvecklingen av innehållet i CSRD-rapporteringen, håller på att utveckla en frivillig standard för hållbarhetsrapportering utformad för små och medelstora företag (VSME), genom vilken små och medelstora företag i fortsättningen kan rapportera om sitt ansvarsarbete.

Frivillig rapportering kan vara en konkurrensfördel för små och medelstora företag

Den frivilliga ansvarsrapporteringen ger små och medelstora företag flera fördelar. Förutom att hjälpa till med den strategiska utvecklingen av ansvarsarbetet, ökar den också företagets attraktivitet som investeringsobjekt och förbättrar därigenom tillgången till finansiering. Rapporteringen om ansvarsfullhet är ett sätt att skilja sig från andra företag, eftersom transparens om ansvarsfullhet ökar trovärdigheten i intressentgruppernas ögon och ger därigenom en konkurrensfördel på marknaden.

Rantalainens tjänster för hållbarhet

Rantalainens experter på ansvarsfullhet hjälper ert företag med att förstå CSRD-lagstiftningen, svara på rapporteringskraven och göra en dubbel väsentlighetsanalys samt med den frivilliga hållbarhetsrapporteringen. Kontakta alltså oss, så bygger vi upp en servicehelhet som bäst motsvarar just era behov. Vi står gärna till tjänst!

Rantalainens hållbarhetstjänster