Bokslut är aktuellt för många företag vid årsskiftet. För räkenskapsåret upprättas bokslut vilket för mikro- och småföretag omfattar resultaträkningen och balansräkningen samt deras bilagor. När företagens bokslut närmar sig är det bra att komma ihåg vilka saker som gör att bokslutsperioden löper smidigt.

I följande lista går vi igenom generellt de grundläggande element som företag ska ta hand om innan de upprättar bokslutet. Listan är alltid fallspecifik och varierar betydligt beroende på vilken typ av verksamhet företaget har haft.

Bokslut och grundpelarna i dess utarbetande

  1. Lager

I slutet av räkenskapsperioden ska en inventering av lager och pågående arbeten göras. Denna information måste finnas för lagerbyte. Även föråldrade varor tas bort.

  1. Tillgångar

Saker som ska beaktas i bokslutet är de mest betydande förändringarna av tillgångar, såsom förvärv och avyttringar av olika tillgångar. Till exempel fastigheter, maskiner, inventarier, reparationer och värdepapper.

  1. Värdepapper och investeringar

Bokslutet berättar om företagets tillgångar i sin helhet. Av denna anledning ska portföljrapporter, information om investeringar, investeringsavtal och annan information relaterad till värdepapper framgå av bokslutet.

  1. Nedskrivningar i tillgångar

Bokslutsinformationen redogör också värdet på tillgångar. Om värdet på en tillgång är väsentligt lägre än i bokföringen är det bra att informera om detta.

  1. Betalterminalrapporter från bokslutsdag

Bokslutet ger aktuell information om bolagets situation. Därför ska betalterminalrapporter lämnas från bokslutsdagen.

  1. Kontantkassa

Uppgifter om kontantkassan ska lämnas till bokföraren enligt räkenskapsperiodens sista dag. Kontantkassan ska stämmas av mot räkenskapsperiodens sista dag. Kom ihåg att även ange de olika beloppen i rätt valutor om kontantkassan innehåller valuta.

  1. Försäljningsfakturering

Allt arbete som utförts under året faktureras och bokförs senast till sista månaden före räkenskapsårets slut. Tidpunkten för arbetet avgör vilket räkenskapsår försäljningsfakturan hör till. Om arbetet är oavslutat och därför inte kan faktureras ska en kalkyl upprättas för bokslutet (arbetsandel och upphandling). Här tas inte hänsyn till täckning eller mervärdesskatt.

  1. Inköpsfakturor och kvitton

Inköpsfakturor och kvitton ska levereras till redovisningsbyrån i tid inför bokslutet. Det är bra att granska att alla inköpsfakturor är kontrollerade i det elektroniska systemet.

  1. Reseräkningar

Bolagets reseräkningar ska vara betalda och godkända senast på räkenskapsårets sista dag för att få aktuell information till bokslutet.

  1. Skulder och ansvar

För bokslut behövs saldointyg för skulder, information om förändringar i skulder, ackord och betalningssätt mm.

  1. Löneuppgifter

Om företaget räknar lönerna själv ska även löneuppgifterna lämnas till bokföraren för företagets bokslut så snart de sista lönerna för bokslutet har räknats. Om rapporterna genereras senare är situationen inte längre i enlighet med bokslutsdagen. Löneinformation inkluderar följande information:

  • Semesterlöner
  • Periodindelningar
  • Årlig aviseringsinformation
  1. Säkerheter, skuldförbindelser och arrangemang utanför balansräkningen

I företagets bokslut och uppgifter redovisade i den ingår uppgifter om skulder utanför balansräkningen, garantier och inteckningar mm.

  1. Information om poster utanför balansräkningen

Bokslutsinformationen innehåller även uppgifter om poster utanför balansräkningen. Dessa är till exempel:

  • Leasingansvar och -avtal
  • Ändringar av tillgångar
  • Eventuella skadestånd
  • Eventuella betydande tvister och rättegångar
  • Företagsregleringar
  • Ägarbyten
  • Koncernarrangemang
  • Aktieemissioner
  • Teckningsrätt
  1. Aktiebok och aktieägarförteckning

Det är bra att lämna in förteckningarna för bokslutet om det till exempel har skett förändringar eller aktieemissioner under räkenskapsperioden.

  1. Genomsnittligt antal personal under räkenskapsperioden

Aktiebolagets bokslut kräver antalet anställda under räkenskapsperioden.

  1. Lön eller utdelning till ägare

Det är bra att lämna uppgifter om företagsägarnas löner och utdelningar till bokföraren om ägaren vill eller planerar att fatta ytterligare löne- eller utdelningsbeslut för avslutat räkenskapsår.

  1. Styrelsens och bolagsstämmans protokoll

Revisorerna har alltid rätt att ta del av protokollen från styrelsemötena. Dessutom vid styrelsebyte ska protokollet överlämnas till den nya styrelsen.

  1. Senaste beskattningsbeslut

För bokslutet lämnas företagets senaste beskattningsbeslut.

Bokslutet ska upprättas inom fyra månader efter räkenskapsårets slut. Bokslutet ska följa prestationsprincipen enligt vilket leveransdatum av varan eller tjänsten avgör i vilket räkenskapsår inkomsten eller utgiften ska bokföras. Du hittar mer information om bokslut även på Taloushallintoliittos webbplats.

 

Listan ovan med förberedelser inför upprättande av bokslut och viktig information är exemplarisk. Dessa punkter hjälper dock med att klargöra vilka ärenden som ska beaktas i bokslutet. Din egen bokförare på Rantalainen ser till att fråga efter nödvändiga handlingar och information proaktivt och att bokslutsperioden löper smidigt.

Tutustu asiantuntijamme vinkkeihin, mihin tuloksessa ja taseessa kannattaa kiinnittää huomiota