Arrendeinkomster från åkrar och skogar beskattas i fortsättningen inte längre som inkomst av lantbruk, utan som personlig kapitalinkomst. Reformen gäller endast åker- och skogsmark. Arrenden för byggplatser, byggnader och maskiner inom jordbruket beskattas även i fortsättningen som inkomst av lantbruk.

Syftet med lagändringen är att förenhetliga beskattningen av arrendeinkomster. Företagarinkomsten av lantbruket indelas i förvärvsinkomster och kapitalinkomstandelar som baserar sig på nettoförmögenheten. Detta förfarande har ofta lett till att arrendeinkomster från åkermark och skog helt eller delvis har beskattats som förvärvsinkomst.

Arrendeinkomster från åker- och skogsmark ska i fortsättningen anmälas i den förhandsifyllda skattedeklarationen. I fortsättningen är arrendeinkomsterna alltså automatiskt kapitalinkomster. Samtidigt upphör rätten till företagaravdrag från arrendeinkomster.

Lagändringen tillämpas från och med skatteåret 2025. Årets 2024 arrendeinkomster från åker- och skogsmark kommer fortfarande att redovisas som jordbruksinkomster på samma sätt som tidigare.

Jordbruksaktiebolag som beskattas enligt kassaprincipen

Vi påminner om att en gård i aktiebolagsform är ett specialfall av bokföring och beskattning. Bokföringen och bokslutet av ett jordbruksaktiebolag görs som andra aktiebolag enligt aktiebolagslagen enligt prestationsprincipen, men i deklarationen ska bolagets beskattningsbara inkomst redovisas enligt kassaprincipen enligt GårdsSkL. Därför kan bolagets skattepliktiga resultat skilja sig avsevärt från siffrorna i det officiella bokslutet.

Rapporterna i ekonomiförvaltningens programvaror är prestationsbaserade, vilket innebär att programvaran ger användaren det prestationsbaserade resultatet.  Det skattepliktiga resultatet enligt kassaprincipen beräknas manuellt. Mot slutet av räkenskapsåret är det viktigt att vara medveten om vad GårdsSkL-resultatet enligt kassaprincipen ska bli, eftersom det kan användas för att avgöra om förskottsskatten är tillräcklig och för att vidta åtgärder som förändrar resultatet. Till exempel kan man med tidpunkten för köp och försäljningar påverka den skattepliktiga vinsten.

Kassaflödesprognos underlättar planeringen av ekonomin

Jordbruket som industri är särskilt kapitalintensivt. För att upprätthålla och utveckla verksamheten krävs investeringar som delvis finansieras med långfristiga skulder. Dessutom kännetecknas branschen av att intäkter och kostnader infaller vid ojämna tidpunkter under räkenskapsåret.

Hantering och prognostisering av kassaflöden är särskilt viktigt i ett jordbruksföretag. Genom att ta i bruk Rantalainen BI-rapportering kan en kassaflödesprognos skapas för företaget som uppdateras automatiskt under räkenskapsperioden i takt med att bokföringsmånaderna avslutas. Med hjälp av en kassaflödesprognos är det möjligt att bättre förbereda sig för stora engångsposter, såsom amorteringar på lån, inköp av produktionsinsatser eller investeringar. I BI-rapporteringen kan man också göra en mer långsiktig årsprognos som kan användas för att beskriva till exempel hur investeringar, förändringar i produktionen eller ny lånefinansiering påverkar lönsamheten, solvensen och likviditeten. Programvaran kan tas i bruk oberoende av gårdens företagsform, så länge digital ekonomiförvaltning används.

 

Läs mer om BI-rapportering