Precis efter att vi klarat av höjningen av den allmänna momssatsen i september är det dags att förbereda oss för de kommande ändringarna i de reducerade momssatserna. Regeringen utfärdade sin proposition RP 141/2024 rd om ändring av de reducerade mervärdesskattesatserna den 26 september 2024, och ändringen ska träda i kraft genast vid ingången av året, den 1 januari 2025.
Den föreslagna skattesatsändringen gäller nästan alla varor som omfattas av tillämpningsområdet för den nuvarande reducerade skattesatsen på 10 procent. Till följd av de ändringar som snart träder i kraft höjs skattesatsen för de varor som omfattas av tillämpningsområdet till 14 procent.
Hur ändras de reducerade skattesatserna från och med 1.1.2025?
- Skattesatserna för följande nyttigheter, som ännu omfattas av den reducerade skattesatsen på 10 procent, höjs till 14 procent:
- persontransporter
- läkemedel
- inkvarteringsverksamhet och gästhamnsverksamhet
- idrotts- och motionstjänster
- inträdesavgifter till bland annat föreställningar, teatrar, konserter, museer, biografer och motsvarande kulturevenemang och -lokaler
- fysiska och elektroniska böcker
- konstverk
- upphovsrättsersättningar
- ersättning till utövande konstnärer eller andra uppträdande, när den som bedriver rörelse har ansökt om att bli skattskyldig för denna verksamhet
- Den reducerade skattesatsen på 10 procent ska i fortsättningen endast tillämpas på försäljning av tidningar och tidskrifter.
- Mervärdesskatten på försäljning av inkontinensskydd, mensskydd och blöjor ska sänkas från den allmänna skattesatsen till den reducerade skattesatsen på 14 procent.
Vilken skattesats tillämpas i samband med ändringarna?
I samband med de kommande ändringarna i skattesatserna tillämpas samma praxis som vid tidigare ändringar i skattesatser.
- Varuhandel – Inom varuhandel avgör leveranstidpunkten för varan vilken skattesats som ska tillämpas.
- Tjänstehandel – Inom tjänstehandel bestäms skattesatsen enligt den tidpunkt då tjänsten utförs. Tjänsten anses vara utförd när den är tillgänglig för kunden.
- Fortgående försäljning av varor och tjänster – I fråga om försäljning av varor och tjänster av kontinuerlig karaktär avgör redovisningsperioden vilken skattesats som ska tillämpas. Exempelvis om tjänsteprestationer som omfattas av skattesatsen på 10 procent debiteras med tre månaders mellanrum och redovisningsperioden upphör i januari 2025, omfattas försäljningen av skattesatsen på 14 procent.
- Förskottsbetalningar – Med tanke på förskottsbetalningar avgör tidpunkten för inflytandet av avgiften vilken skattesats som ska tillämpas. Datumet eller förfallodagen för förskottsfakturan har ingen betydelse för fastställandet av skattesatsen. Om säljaren alltså får betalningen först den 1 januari 2025 eller senare, är den tillämpade skattesatsen 14 procent, även om köparen har betalat fakturan enligt skattesatsen på 10 procent. I samband med höjningen av den allmänna skattesatsen gällde de flesta oklarheterna och utmaningarna förskottsbetalningar, varför det rekommenderas att man i mån av möjlighet undviker dessa.
Vad annat ska man beakta i samband med ändringarna i skattesatserna?
På grund av ändringarna i skattesatserna lönar det sig för företag att utreda och beakta ändringarnas konsekvenser bland annat för följande:
- System som företaget använder
- Interna anvisningar till exempel i fråga om fakturering
- Avtal och faktureringsmallar som används
- Behandling av oavslutade projekt
- Eventuella återbetalningar och kompensationer under övergångstiden
- Inverkan på prissättningen av sålda varor eller tjänster
Andra ändringar i mervärdesbeskattningen under 2025
Ändringar förväntas också i momssatsen för sötsaker och choklad. Enligt nuvarande information tillämpas den reducerade skattesatsen för livsmedel på 14 procent framöver inte längre på sötsaker och choklad, utan de överförs till den allmänna skattesatsen på 25,5 procent. Ändringen förväntas träda i kraft den 1 juni 2025.
Det kommer dessutom att göras ändringar i fråga om små företag genast i början av 2025. Lättnaden vid nedre gränsen för små företag slopas, och gränsen för affärsverksamhet i liten skala höjs till 20 000 euro. I och med det nya momssystemet utvidgas dessutom möjligheten att tillämpa skattefriheten för verksamhet i liten skala även på försäljning till andra EU-länder.
Rantalainens skatteexperter hjälper dig i frågor kring skattesatsändringarna och den övriga beskattningen
Rantalainens experter på mervärdesbeskattning hjälper gärna förutom med andra skattefrågor även med att kartlägga konsekvenserna av ändringarna i skattesatserna och med utredningen av svårtolkade situationer. Kontakta alltså oss om du har frågor kring ämnet. Vi säkerställer tillsammans att ni har rätta tillvägagångssätt för just ert företags verksamhet och undviker därigenom eventuella felaktiga behandlingar samt eventuella onödiga skattepåföljder som dessa medför.
Rantalainens skattetjänster