Det lönar sig för småföretag att i god tid förbereda sig på de ändringar i momsbeskattningen som träder i kraft i början av nästa år.
De viktigaste ändringarna är:
- lättnaden vid momsskyldighetens nedre gräns slopas och
- ett nytt momssystem för småföretag.
Därtill kan det komma ändringar i det nuvarande gränsvärdet på 15 000 euro för verksamhet i liten skala, men det har inte ännu beslutats. Bland annat många förbund har framfört krav på att gränsvärdet ska höjas till följd av att lättnaden vid nedre gränsen slopas.
De kommande ändringarna grundar sig på EU:s direktiv som gäller småföretag. Direktivets syfte är att minska på den administrativa bördan för småföretag och att främja internationell handel för småföretag inom EU-området. Den inhemska lagstiftningen som gäller dessa ändringar bereds ännu och närmare anvisningar kan väntas när behandlingen framskrider.
Lättnaden vid momsskyldighetens nedre gräns slopas
Företag som är införda i registret över momsskyldiga och vars omsättning under räkenskapsperioden har understigit 30 000 euro har kunnat få lättnad vid momsskyldighetens nedre gräns.
År 2024 är det sista året då småföretag kan få lättnad vid nedre gränsen på basis av liten omsättning. År 2025 slopas denna skattelättnad. Slopandet av lättnaden vid nedre gränsen innebär skärpt beskattning för aktörer som på basis av en omsättning som understiger 30 000 euro har haft rätt till lättnaden. På grund av detta skulle det för många småföretag vara önskvärt att den nedre gränsen för momsskyldighet höjdes.
Det nya momssystemet för småföretag
De kommande ändringarna underlättar verksamheten för sådana småföretag som eftersträvar internationalisering. Tills vidare har skattefriheten för småföretag nämligen endast gällt försäljning i hemlandet. För många småföretag har ett hinder för internationalisering varit att skattefriheten för verksamhet i liten skala inte har gällt försäljning till andra EU-länder.
I och med det nya momssystemet utvidgas möjligheten att tillämpa skattefriheten för verksamhet i liten skala även på försäljning till andra EU-länder. Det är frivilligt för småföretag att tillämpa systemet och det förutsätter att den skattskyldiga separat registrerar sig i det nya momssystemet i sin placeringsstat.
Skattefriheten gäller dock endast sådana småföretag vars omsättning inom EU-området är högst 100 000 euro per år och vars försäljning i olika länder inte överstiger det nationella gränsvärdet. I praktiken ska småföretag alltså vara medvetna om de nationella gränsvärdena för verksamhet i liten skala och noggrannt följa upp försäljningen till olika länder.
Gäller ändringarna ditt företags verksamhet?
Om du ännu har frågor om dessa ändringar så hjälper Rantalainens insatta experter gärna ditt företag att förbereda sig på de kommande ändringarna och att planera verksamheten med tanke på momsbeskattningen.
Kontakta våra experter så reder vi ut hur de kommande ändringarna påverkar ditt företags verksamhet!
Rantalainens skattetjänster