RS-Yhtiöt
Raumalaisen rakennusliikkeen RS-Yhtiöiden taloushallintoprosessia virtaviivaistetaan tilitoimiston ja asiakkaan yhteistyöllä.
Haaste
RS-Yhtiöillä on käytössä Jydacomin toiminnanohjausjärjestelmä, joka piti pystyä integroimaan tilitoimiston järjestelmään osana taloushallinnon ulkoistamista. Taloushallinnon haasteena on ollut löytää sopiva toimintamalli itse tehtävien taloushallinnon asioiden ja tilitoimiston hoitamien asioiden välillä.
Ratkaisu
Rantalaisen ratkaisussa RS-Yhtiöiden toiminnanohjausjärjestelmän tuottamaa tietoa tuodaan kirjanpito-ohjelmaan ohjelmistorajapinnan avulla. Toimintamalli on nopeuttanut raportointia ja mahdollistaa nyt välitilinpäätöksien tekemisen ympäri vuoden.
Rakentaja haluaa tilitoimistolta syvällistä yhteistyötä
RS-Yhtiöillä on meneillään Rauman kanalin rannassa vuosikymmenen suurin rakennushanke.
Kaupungintalon ja kanalin väliin jäävään keskustakortteliin nousee lähivuosina viisi kerrostaloa ja yksi parkkihalli. Alueeseen kuuluu lisäksi yksi liikekäytössä oleva suojeltu rakennus, jonka voi muuttaa myös asunnoiksi.
RS-Yhtiöiden tekninen johtaja Antti Simula kertoo, että talven aikana on vielä tarkoitus laajentaa omaa elementtitehdasta.
Yhtiö aloitti oman elementtituotannon muutama vuosi sitten, kun elementtien saatavuudessa ja laadussa oli ongelmia. Tuotannosta on myyty ulos noin kymmenen prosenttia, mutta myyntiä on tarkoitus lisätä.
Tarkka työnjako
RS-Yhtiöt on Simuloiden perheyhtiö, jonka liikevaihdosta valtaosa tulee perustajaurakoinnista sekä liike- ja teollisuusrakentamisesta. Yhtiössä on käynnissä asteittainen sukupolvenvaihdos.
Yrityksellä on käytössä Jydacomin toiminnanohjausjärjestelmän projektiseuranta ja taloushallinto-osio. Urakat Simula on toistaiseksi laskenut ja hinnoitellut manuaalisesti.
− Paineet urakkalaskennan ja varastonhallinnan sähköistämiseen ovat kasvaneet, kun taloon on tullut nuoria innokkaita insinöörejä, hän naurahtaa.
RS-Yhtiöt on vähitellen ulkoistanut taloushallintoaan tilitoimistolle.
Nykyään yritys hoitaa itse myynti- ja ostoreskontran sekä palkanlaskennan. Simulan mielestä kassavirtaan pysyy parempi tuntuma, kun myyntilaskutus on omissa näpeissä.
Rantalainen tekee yrityksen pääkirjanpidon tilinpäätöksineen ja veroilmoitukset sekä hoitaa rakenteilla olevien asunto-osakeyhtiöiden rakennusaikaisen kirjanpidon. Sen sijaan konsernitilinpäätöksestä luovuttiin, kun uusi kirjanpitolaki sen salli.
Kirjanpito-ohjelman vaihdos Fivaldiin viime syksynä vähensi paperia ja päällekkäistä työtä tilitoimiston ja rakennusliikkeen välillä. Ohjelmistovaihdokseen valmistauduttiin muun muassa yhteisillä koulutuksilla.
Rantalaisen palvelupäällikkö Taina Tanner Raumalta tiliöi laskut ja päivittää tilikarttaa asiakkaan järjestelmässä, jonne myös ostolaskut arkistoidaan sähköisesti.
Kirjanpitoaineiston Tanner saa siirrettyä sähköisesti Jydacomista Fivaldiin niiden välisen liittymän kautta, kun asiakas joutui aiemmin tulostamaan ostolaskut hänelle.
”Tilitoimistolla pitää olla käsitys asiakkaan prosesseista ja tiedonkulusta.”
Ajantasaista tietoa
Toimiessaan hallituksen jäsenenä muiden yhtiöissä Simula haluaa tietoa taloudesta vähintään neljännesvuosittain.
Omasta yrityksestä hän tarvitsee nopeasti ajantasaista taloustietoa myös silloin, kun junailee hankkeille rahoitusta eri rahoitusinstrumentteja yhdistelemällä.
Tanner sanoo, että tilitoimistolla pitää olla käsitys asiakkaan prosesseista ja tiedonkulusta, jotta se voi ymmärtää tämän tarpeita ja miettiä niihin yhdessä ratkaisuja.
Nopeutettu taloushallintoprosessi mahdollistaa vastedes myös ajantasaisemman raportoinnin.
− Tarkoitus on tehdä välitilinpäätös kolmen kuukauden välein niin, että siinä ovat mukana myös kaikki osatuloutukset, Tanner kertoo.
(Julkaistu 9.1.2018 Tiliposti-lehdessä, kuvassa RS-Yhtiöiden tekninen johtaja Antti Simula)
Tietoisku
Liikevaihto
Työntekijää