1.4.2019 alussa astuu voimaan lakimuutos, joka mahdollistaa taiteilijoiden ja muiden esiintymispalkkiota saavien hakeutumisen arvonlisäverovelvolliseksi. Lakimuutos koskee esiintyviä taiteilijoita, julkisia esiintyjiä, urheilijoita sekä myyviä ohjelmatoimistoja. Esiintyviä taitelijoita ovat esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät ja muita julkisia esiintyjiä juontajat sekä esitelmöitsijät. Urheilijoiksi voidaan katsoa kuuluvan perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfin pelaajat, kehonrakentajat ja esimerkiksi e-urheilijat, eli ammattimaiset tietokonepelien pelaajat. Huhtikuun alusta näiden toimijoiden on mahdollisuus hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi esiintymispalkkioista sekä esitysten myynnistä saatavista muista korvauksista.
Sovellettava verokanta
Arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuneen toimijan tulee suorittaa arvonlisäveroa kaikista esiintymispalkkioista ja tilaisuuden järjestäjille luovutettavaksi tarkoitetuista esitysten myynneistä saatavista korvauksista. Myynteihin sovelletaan alennettua 10% arvonlisäverokantaa. Tämän lisäksi verovelvollisuus koskee kaikkea muutakin liiketoimintaa, vaikka se olisi vähäistä. Muiden verolliseksi muuttuvien myyntien arvonlisäverokanta riippuu myydyn tavaran tai palvelun luonteesta, jolloin verokanta voi olla yleinen 24% tai alennetun verokannan mukaan joko 14% tai 10%.
Mitkä hankinnat kuuluvat arvonlisäveron vähennysoikeuden piiriin?
Kaikki verollista liiketoimintaa varten tehdyt hankinnat tulevat arvonlisäveron vähennysoikeuden piiriin. Yleisten vähennysoikeutta koskevien periaatteiden mukaisesti hankinnat eivät ole kuitenkaan vähennyskelpoisia siltä osin kuin ne liittyvät esiintyvän taiteilijan tai ohjelmatoimiston yksityiseen kulutukseen, verottomaan toimintaan kuten tekijänoikeuskorvauksiin sekä toimintaan, josta saatu vastike on palkkaa. Mikäli hankinnat liittyvät sekä verolliseen että verottomaan toimintaan, hankintojen arvonlisäveron vähennysoikeus määritetään toiminnan verollisuuden suhteessa.
Lakimuutoksen vaikutukset
Arvonlisäverovelvolliseksi hakeutumalla voidaan saavuttaa hyötyä monen esiintyvän taiteilijan ja ohjelmatoimiston näkökulmasta, koska edellä mainitusti myynteihin sovellettaisiin alennettua 10% verokantaa ja kaikki verollista toimintaa varten tehtävät hankinnat tulisivat arvonlisäveron vähennysoikeuden piiriin.Yksittäisen toimijan näkökulmasta rekisteröitymisestä saatavaan hyötyyn ja sen suuruuteen vaikuttaa erityisesti liiketoimintaan tavanomaisesti kohdistuvien hankintojen määrä. Myynnin näkökulmasta hyödyn määrään vaikuttaa myös se, millainen asiakaskunta toimijalla on. Esiintymispalkkioiden muuttuminen verollisiksi vaikuttaa oletettavasti vähiten sellaisen toimijan myyntiin, jonka asiakkaista pääosa koostuu verovelvollisista yrityksistä, joilla on niin ikään vähennysoikeus liiketoimintaa varten tekemistään hankinnoista.
Hakeutumismenettely
Mikäli harjoitat uusien säännösten piiriin kuuluvaa liiketoimintaa ja haluaisit kuulla lisää aiheesta tai kaipaisit esimerkiksi hakeutumismenettelyyn liittyvää neuvontaa, olemme mielellämme avuksi. Hoidamme puolestasi myös arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröinnin sekä muut siihen liittyvät velvoitteet.
Huomioithan, että mikäli verovelvolliseksi hakeudutaan heti lain voimaantultua eli 1.4.2019 alkaen, ajankohdan jälkeen tapahtuvat esiintymiset voidaan vielä käsitellä arvonlisäverottomina, jos ne on laskutettu ennakkoon ja maksu on saatu ennen 1.4. Jos taas ennakkoon laskutettujen esiintymisen maksut kertyvät vasta 1.4. jälkeen, jo nämä palkkiot tulee laskuttaa asiakkailta arvonlisäverollisina.
Asiantija-artikkelin on kirjoittanut Rantalaisen arvonlisäverotuksen asiantuntija Mikko Heiskanen (010 321 6738, mikko.heiskanen@rantalainen.fi)
**
Sinua saattaa myös kiinnostaa uusimmat blogikirjoituksemme osakeyhtiön vähimmäispääomavaatimuksen poistumisesta sekä tulolähdenjaon poistamisesta verotuksessa.
**
Haluatko saada jatkossa tiedon taloushallintoalan uusimmista julkaisuista ja uutisista suoraan sähköpostiisi? Tilaa kuukausittain ilmestyvä Rantalaisen uutiskirje tästä.