EU:n kestävyysraportointidirektiivi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) on astunut voimaan ja sen myötä suurten yritysten ja listattujen pk-yritysten vastuullisuusraportointi muuttuu ensimmäistä kertaa lakisääteiseksi.
Kestävyysraportointidirektiivi velvoittaa yrityksiä raportoimaan vastuullisuudestaan niin ympäristön, ihmisten kuin hyvän hallintotavan näkökulmasta. Lakisääteisen kestävyysraportin sisältö koostuu yhteensä kahdestatoista vastuullisuusstandardista, joista kaksi yleisstandardia koskee kaikkia yrityksiä. Loput kymmenen jakautuvat ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja eettisen liiketoiminnan harjoittamisen teemoihin. Yritykset tunnistavat näistä itselleen olennaiset raportoitavat standardit niin kutsutun kaksoisolennaisuusanalyysin kautta.
Raportointivaatimukset vaikuttavat yritysten koko arvoketjuun
Vaikka lakisääteinen kestävyysraportointi koskee etupäässä suuria yrityksiä ja listattuja pk-yrityksiä, myöskään listaamattomat pk-yritykset eivät välty lainsäädännön muutoksen vaikutuksilta. Lainsäädäntö velvoittaa suuria yrityksiä arvioimaan ja raportoimaan oman liiketoimintansa vastuullisuudesta, mutta sisältövaatimukset ulottavat vastuullisuusraportoinnin yrityksen koko arvoketjuun ja siihen kuuluviin pk-yrityksiin. Tämä johtuu siitä, että suuret yritykset tarvitsevat tietoa omilta sidosryhmiltään, jotta ne pystyvät täyttämään omat kestävyysraportointivelvoitteensa riittävällä tarkkuudella. Ilmiö on jo nähtävissä laajemmin yritysmaailmassa. Esimerkiksi tuoreen OP:n suuryritystutkimuksen mukaan vuonna 2023 jopa 56 % suuryrityksistä joutui vaihtamaan tavarantoimittajaa tai alihankkijaa vastuullisuusvaatimusten vuoksi. Vastuullisuudesta on siis jo muodostunut suurten yrityksien hankintapäätöksiin vaikuttava tekijä, eikä lainsäädännön tuomien velvoitteiden myötä sen painoarvo ei ainakaan laske.
Kehitteillä vapaaehtoinen raportointistandardi pk-yrityksille
Listaamattomat pk-yritykset voivat joutua jatkossa raportoimaan sidosryhmilleen vastuullisuudestaan osana tiedonantoprosessia, mikäli esimerkiksi yrityksen asiakas tällaista tietoa edellyttää. Euroopan tilinpäätösraportointineuvosto EFRAG, joka vastaa myös CSRD-raportoinnin sisällön kehittämisestä, kehittää parhaillaan pk-yrityksille skaalautuvaa vapaaehtoista vastuullisuusraportointistandardia (VSME), jonka kautta pk-yritykset voivat jatkossa raportoida vastuullisuudestaan tulevaisuudessa.
Vapaaehtoisen raportointi voi olla kilpailuetu pk-yritykselle
Vapaaehtoinen vastuullisuusraportointi tuo pk-yrityksille useita hyötyjä; paitsi että se auttaa strategisessa vastuullisuustyön kehityksessä, se myös lisää yrityksen houkuttelevuutta sijoituskohteena ja sitä kautta parantaa rahoituksen saamista. Vastuullisuudesta raportointi toimii erottautumistekijänä, kun läpinäkyvyys vastuullisuudesta lisää uskottavuutta sidosryhmien silmissä ja tuo tätä kautta kilpailuetua markkinoilla.
Rantalaisen vastuullisuuspalvelut
Rantalaisen vastuullisuusasiantuntijat auttavat yritystänne CSRD-lainsäädännön ymmärtämisessä, raportointivaateisiin vastaamisessa, kaksoisolennaisuusanalyysin laatimisessa sekä vapaaehtoisessa kestävyysraportoinnissa. Olethan siis yhteydessä, niin katsotaan juuri teidän tarpeitanne parhaiten palveleva palvelukokonaisuus. Olemme mielellämme avuksi!
Rantalaisen vastuullisuuspalvelut