Hei kesätyöläinen tai uraasi aloitteleva henkilö. Onnittelut työpaikasta! Tässä muutama huomioitava asiasta työsopimukseen liittyen työsuhteen alkuun!
Työsopimus ja sen sisältö
Työsopimuksen tulee aina olla kirjallinen. Työsopimuksen voi tehdä suullisestikin, mutta koska sen toteen näyttäminen jälkeenpäin on vaikeaa, niin pyydä aina kirjallinen työsopimus.
Työsopimuksen tulee sisältää seuraavat asiat:
1. Työsopimuksen osapuolet, eli työnantajan ja työntekijän nimet.
2. Työnteon alkamisaika.
3. Onko työsopimus määräaikainen vai vakituinen? Jos työsopimus on määräaikainen pitää merkitä myös työsopimuksen kesto ja määräaikaisuuden peruste. Se voi olla esimerkiksi kesätyö/kiirekausi/vanhempainvapaan tuuraus tms., mutta jokin syy määräaikaiselle työsopimukselle on oltava. Jos työsuhde on määräaikainen ilman irtisanomispykälää, se sitoo molempia osapuolia määräaikaisuuden loppuun asti.
4. Koeaika, jos siitä on sovittu. Tänä aikana sekä työntekijä, että työnantaja voivat purkaa työsuhteen päättymään heti. Työnantajalla on kuitenkin oltava asiallinen syy työsuhteen purkamiseen. Koeaika voi olla maksimissaan puoli vuotta pitkä tai määräaikaisissa työsuhteissa maksimissaan puolet työsuhteen kestosta (enintään kuitenkin aina 6 kk)
5. Työntekopaikka ja työtehtävät. Työtehtävät voidaan määritellä hyvin tarkastikin työsopimuksessa. Työtehtävissä voi lukea lause ”ja muut työnantajan sinulle määräämät tehtävät”. Se tarkoittaa, että työtehtävät voivat poiketa paljonkin alkuperäisistä sovituista tehtävistä.
6. Työsuhteessa sovellettava työehtosopimus (TES). Tämä tieto on tärkeä, koska työehtosopimus määrittää yleensä minimipalkan, mahdolliset ilta-/ yö- ja muut lisät, lomapalkan laskentasäännöt yms. Joissain sopimuksissa, esim. matkailu- ja ravintoalan työehtosopimuksessa määritellään harjoitteluaika. Tämä harjoitteluaika on kuusi kuukautta tai jos työntekijällä on tehtävän edellyttämä ammatillinen koulutus, kaksi kuukautta. Tältä ajalta maksetaan harjoittelijan palkkaa, joka on 80 % kyseisen työtehtävän mukaisesta 0–2 vuoden palkkataulukosta. Joissain TES:ssä on nuorille omat sääntönsä, jotka perustuvat siis ikään. TES kuitenkin määrittelee yleensä minimit, palkkasi ei voi olla pienempi kuin se, mikä on TES:ssä määrätty. Lain mukaan mentäessä mitään minimipalkkaa ei ole. Työstä tulisi silti maksaa kohtuullista palkkaa.
7. Palkan määrä, sen määräytymisen peruste (tunti- vai kuukausipalkka), palkanmaksupäivä ja työkokemuksen vaikutus palkkaan. Palkka pitää siis näkyä työsopimuksesta, tai vähintäänkin siinä pitää olla palkkaluokka, jonka mukaan palkka maksetaan. Palkanmaksupäivä pitää ilmoittaa ja sitä pitää noudattaa. Joillain aloilla maksetaan myös erityistä lisää liittyen työkokemukseen, tämäkin pitää työsopimukselta näkyä.
8. Työaika. Työaika voidaan ilmoittaa esim. 37,5 h/ vko, 40 h/ vko tms. Työaika voi olla myös 0–37,5 h /vko. Tällöin työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota sinulle lainkaan töitä, eikä sinulla ole velvollisuutta tehdä töitä. Jos sopimuksessa lukee työaikana esim. 20–37,5 h /vko, niin työnantajalla on velvollisuus tarjota sinulle töitä vähintään 20 tuntia viikossa ja sinun on myös velvollisuus tehdä töitä min 20 h viikossa. Vaikka töitä ei olisikaan sinulle tarjota noita 20 tuntia, niin palkka pitää kuitenkin maksaa sinulle minimissään tältä ajalta.
9. Vuosiloman määräytyminen. Yleensä vuosiloma määräytyy lain mukaan ja sitä kertyy 2 päivää per kuukausi, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden 31.3 mennessä ja 2,5 päivää kuukaudelta, jos työsuhde on kestänyt 31.3 yli vuoden. Lomaa voi kertyä 35 tunnin säännön mukaan, jolloin lomaa kertyy, jos olet tehnyt kuukauden aikana vähintään 35 tuntia töitä tai 14 päivän säännön mukaan (jos olet täysiaikainen työntekijä) jolloin lomaa kertyy, kun olet tehnyt kuukauden aikana vähintään 14 työpäivää. Työsuhteen loppuessa pitää maksaa lomakorvaus näistä päivistä tai sitten saat pitää ne palkallisina vapaina. Vaikka sinulle ei olisi kertynyt yhtään ainoaa lomapäivää, niin lomakorvaus pitää silti maksaa prosenttiperusteisena lomanmääräytymisvuoden ansiosta. Prosentit ja lomapalkan laskentatavat voivat vaihdella, niistäkin tieto löytyy työehtosopimuksesta.
10. Muut mahdolliset sovitut asiat.
11. Työsopimus pitää tietysti myös allekirjoittaa.
Jos et ymmärrä jotain asiaa työsopimuksessasi, niin kysy työnantajalta mitä asia tarkoittaa. Lue työsopimus huolellisesti läpi ennen allekirjoittamista!
Palkkalaskelma ja sen sisältö
Sinun pitää saada palkkalaskelma jokaisesta palkanmaksusta. Siinä pitää näkyä palkkakausi, eli ajanjakso jolta palkka maksetaan, maksupäivä, jolloin palkan pitää olla sinun tililläsi, bruttopalkka (eli se palkka mistä ei ole vähennetty vielä veroja, työttömyyseläkemaksua ja työttömyysvakuutusmaksua).
Lisäksi palkkalaskelmalla pitää näkyä mahdolliset lisät (iltalisä, yölisä, lauantailisä yms. työehtosopimuksesta liittyen. Huom.! sunnuntailta tehdyltä työltä pitää saada sunnuntailisä, joka on 100 % palkasta). Lisäksi pitää näkyä verojen määrä, työeläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksun määrä. Lisäksi pitää näkyä nettosumma, joka on se summa, jonka tulee tilillesi.
Työsuhteen päättyessä
Työsuhteen loppuessa sinulle pitää maksaa korvaus kertyneistä ja pitämättömistä lomapäivistä/lomakorvaus. Lisäksi työehtosopimus saattaa määrätä mm. työajan tasaamislisästä/pekkasista ja jos työpaikalla on käytössä liukumat, niin mahdolliset plus saldot pitää maksaa sinulle työpaikan sääntöjen mukaisesti.
Verokortti ja sen toimittaminen työnantajalle
Verokortti tulee automaattisesti verottajalta kaikille yli 15-vuotiaille tai sitä nuoremmille, aiemmin palkkatuloa saaneille. Jos olet tätä nuorempi, niin voit hakea verokortin verottajan sivuilta. Ohjeita löytyy Verohallinnon sivuilta: Kesätyöntekijän veroasiat
Kysyä työnantajaltasi saavatko he verokortit automaattisesti verottajalta, vai haluavatko he paperisen/pdf-version lähettynä sähköpostiin. Jos olet alle 15-vuotias, sinun pitää aina ensin hakea itsellesi verokorttia, ennen kuin työnantaja voi sen hakea VeroAPIlla. Jos työnantaja ei saa haettua verokorttia suoraan VeroAPIlla, etkä toimita sitä muutenkaan, palkasta menee veroa 60 %.
Työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksu
Työeläkemaksu palkasta menee työntekijän 17 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, mutta ei ennen sitä. Maksu on 7,15 %.
Työttömyysvakuutusmaksu palkasta menee 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, mutta ei ennen sitä. Maksu on 0,59 %.