Sukupolvenvaihdos ja verotus: KHO linjaukset 2024

Yritystoiminnan sukupolvenvaihdos on usein merkittävä askel, joka edellyttää huolellista suunnittelua niin liiketoiminnan jatkuvuuden kuin verotuksen näkökulmasta.

Sukupolvenvaihdoshuojennus tarjoaa merkittäviä veroetuja yritystoiminnan jatkajalle perintö- tai lahjaveron määrän sekä maksuaikataulun suhteen. Lähtökohtaisesti huojennuksen saaminen edellyttää, että luovutuksen kohteena on vähintään 10 % liiketoimintaa harjoittavan yrityksen osakkeista ja että saaja jatkaa tätä yritystoimintaa. Huojennuksen edellytysten täyttyminen tulee aina arvioida huolellisesti tapauskohtaisesti, sillä asiaan liittyy monia tulkintakysymyksiä etenkin arvopaperi- tai kiinteistökauppaa harjoittavien yhtiöiden osalta.

Viimeaikaiset korkeimman hallinto-oikeuden päätökset KHO 2024:55 ja KHO 2024:68 ovat tiukentaneet sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltamiskäytäntöä erityisesti sijoitustoimintaa harjoittavien yhtiöiden osalta.

KHO 2024:68 – Sijoitusyhtiön haasteet huojennuksessa

Tapauksessa KHO 2024:68 korkeimman hallinto-oikeuden arvioitavana oli sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltuvuus tilanteessa, jossa suunnitellun lahjoituksen kohteena oli sijoitustoimintaa ja arvopaperikauppaa harjoittavan yhtiön osakkeita. Päätöksessä keskeinen kysymys oli, voitiinko kyseistä yhtiötä pitää perintö- ja lahjaverolain huojennuksen tarkoittamana yrityksenä.

Ratkaisussaan korkein hallinto-oikeus kiinnitti huomiota muun muassa yhtiön toteutuneiden kauppojen määrään, liikevaihtoon, vaihto-omaisuuden määrään ja laatuun, vieraan pääoman käyttöön sekä liikevaihdon ja vaihto-omaisuuden väliseen suhteeseen. Huolimatta yhtiön merkittävistä osto- ja myyntitapahtumista sekä omistajan osallistumisesta päätöksentekoon lahjoituksiin ei myönnetty huojennusta kokonaisarvioinnin perusteella. Korkein hallinto-oikeus perusteli päätöstään erityisesti yhtiön lyhyellä toimintahistorialla ja sen riskitasolla, joka ei korkeimman hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan poikennut olennaisesti yksityishenkilön tavanomaisesta varainhallinnasta.

Päätös korostaa, että sijoitusyhtiön osalta sukupolvenvaihdoksen huojennuksen saaminen edellyttää paitsi aktiivisuutta myös riittävää historiallista toimintaa sekä selkeää näyttöä omistajan omasta päätöksenteosta.

KHO 2024:55 – Kalenterivuodesta poikkeava tilikausi ja vertailuarvo

Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksessä 2024:55 käsiteltiin sukupolvenvaihdoksen lahjaveron huojennuksen laskennassa käytettävän vertailuarvon määrittämistä tilanteessa, jossa lahjoituksen kohteena olleen yhtiön tilikausi ei ollut kalenterivuosi. Ratkaisussa arvioitavana oli, minkä verovuoden verotuspäätöksen mukaista yhtiön osakkeen vertailuarvoa tuli käyttää sukupolvenvaihdoshuojennuksen laskemisessa.

Ratkaisussaan korkein hallinto-oikeus katsoi, että sukupolvenvaihdoshuojennuksen laskennassa tuli käyttää lahjaverovelvollisuuden alkamishetkeen nähden yhtiön viimeisimmän verovuoden verotuspäätöksen mukaista vertailuarvoa. Yritysvarallisuus arvostettiin siten lahjoitushetkeen nähden viimeisimmän tilinpäätöksen mukaisesti.

Rantalaisen veroasiantuntijat apunasi

Sukupolvenvaihdoksiin liittyvän verohuojennuksen osittain tulkinnanvaraista ja edellytysten täyttymistä tulee arvioida tapauskohtaisesti. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös KHO 2024:68 korostaa kokonaisarvioinnin merkitystä huojennuksen soveltamisessa, ja päätös KHO 2024:55 puolestaan osoittaa, että luovutettavan omaisuuden arvostus vaikuttaa olennaisesti huojennuksen suuruuteen ja veroseuraamuksiin. Nykyinen verotuskäytäntö viittaa tiukentuneeseen arviointiin huojennussääntelyn soveltamisedellytyksistä ja sukupolvenvaihdoshuojennusten soveltamisesta onkin suositeltavaa hakea ennakkoratkaisu veroseuraamusten varmistamiseksi.

Sukupolvenvaihdokset ovat monitahoisia prosesseja, joiden suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ennen toivottua toteuttamispäivää. Huolellisesti suunniteltu sukupolvenvaihdos voi varmistaa yrityksen toiminnan jatkuvuuden tuleville sukupolville ja hyödyntää mahdolliset verotukselliset huojennukset. Mikäli sukupolvenvaihdossuunnittelu on teille ajankohtaista, Rantalaisen Verotus ja yritysjärjestelyt -tiimi on mielellään avuksi kaikissa vaiheissa suunnittelusta toteutukseen.

Rantalaisen veropalvelut