Suomessa aktiivisten maatilojen määrä pienenee toimialan rakennemuutoksen myötä noin 2–3 prosenttia vuosittain. Aktiivisen maatalouden lopettaminen tarkoittaa yleensä joko maatilan myymistä tai yhä useammin peltojen vuokraamista toiselle maatilalle. Aktiivinen maatalous tarkoittaa maataloustuotteiden tuottamista ja myyntiä tulonhankkimistarkoituksessa. Vuokraustilanteessa maatilan toiminta muuttuu passiiviseksi, mutta passiiviseksi maataloudeksi katsotaan myös sellainen peltojen viljely, jonka tarkoituksena on vain tukien nostaminen ilman varsinaista tuotantoa myyntitarkoituksessa.

Vain tulon hankkimisesta aiheutuvat menot ovat vähennyskelpoisia

Vuoteen 2024 asti peltojen vuokratulot ilmoitettiin maatalouden veroilmoituksella. Peltojen vuokratulot ilmoitetaan vuodesta 2025 alkaen henkilön esitäytetyllä veroilmoituksella kiinteistöjen vuokratuloina. Verotusmenettelyn muuttuminen ei itsessään vaikuta menojen vähennyskelpoisuuteen. Vuokraustoiminnasta aiheutuneet menot voi jatkossakin vähentää vuokratuloista.

Olennaista on ymmärtää tulonhankkimismenojen periaate, joka koskee niin aktiivista kuin passiivistakin maataloutta. Verotuksessa vähennyskelpoisia ovat sellaiset menot, jotka aiheutuvat tulon hankkimisesta. Maatalouden muuttuminen passiiviseksi muuttaa oleellisesti toiminnan luonnetta. Esimerkiksi maatilan rakennusten tai koneiden kunnossapito- tai sähkömenot eivät aiheudu peltojen vuokrauksesta, jolloin ne eivät enää ole vähennyskelpoisia verotuksessa. Myöskään poistoja ei rakennuksista voi enää tehdä. Lähtökohtaisesti aktiivisen maatalouden loppuessa tuotantorakennukset ja koneet siirretään toiseen tulolähteeseen tai yksityiskäyttöön.

Pellon vuokrauksen vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi vuokrasopimuksen laatimiseen liittyvät menot sekä hallinto- ja matkakulut. Vuokrasopimuksessa voidaan sopia, kuka vastaa vuokrattavan kohteen kunnossapidosta. Jos esimerkiksi teiden ja ojien kunnossapito on vuokranantajan vastuulla, silloin kunnossapitoon liittyvät menot ovat vähennyskelpoisia.

Arvonlisävero ja menojen kohdentaminen

Peltojen vuokraus ja myös pelkkään tukien nostamiseen tähtäävä viljely on lähtökohtaisesti arvonlisäverotonta toimintaa. Pellon vuokrauksesta on myös mahdollista hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöomaisuuden luovutuksesta. Aktiivisen maatalouden loputtua tilalla harjoitetaan usein lisäksi metsätaloutta, joka taas on arvonlisäverovelvollista toimintaa. Metsätalouden tulonhankkimismenot ovat siten vähennyskelpoisia myös arvonlisäverotuksessa. Osa tulonhankkimismenoista saattaa kohdistua sekä metsätalouteen että passiiviseen maatalouteen. Tällöin vain metsätalouden osuudesta vähennetään arvonlisävero.

Asiantuntijat apuna

Jos olet lopettamassa aktiivista maataloutta tilallasi, ota asia puheeksi oman yhteyshenkilösi kanssa. Asiantuntijamme pystyvät kertomaan, mitä vaikutuksia suunnitelluilla muutoksilla on kirjanpitoon ja verotukseen. Rantalainen tarjoaa myös asiantuntijapalvelua erilaisten maatilojen omistajavaihdosten suunnitteluun ja toteutukseen.

Lue lisää Rantalaisen palveluista maa- ja metsätalousalan yrityksille