Tässä artikkelisarjassa käymme läpi liukuvan työajan ja työaikapankin käytäntöjä. Meri Heikkilä Pharmiasta ja Laura Sorjonen Woikoskelta jakavat kokemuksia heidän yrityksensä käytännöistä. 

Liukuva työaika ja työaikapankki ovat molemmat järjestelmiä, jotka tarjoavat työntekijöille joustavuutta työaikojen hallintaan, mutta niillä on erilaiset periaatteet ja toimintatavat. Rantalaisen Ontime-työajanseurantapalveluun on kehitetty kattavat ominaisuudet näiden hyödyntämiseen sekä työnantajan että työntekijän parhaaksi. Tässä artikkelissa käsittelemme työaikapankkia.

Mikä on työaikapankki?

Työaikapankki on työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen luotu järjestelmä, jossa ylityön rahamääräisiä etuja lasketaan lisävapaiksi. Työntekijä voi kerätä ja tallentaa ylimääräistä työaikaa eräänlaiseen “pankkiin” tai saldoon.

Tämä järjestelmä on yleensä tarkoitettu tilanteisiin, joissa työntekijä tekee ylimääräistä työtä ennalta sovitusti tai työnantajan määräämänä. Usein työaikapankkia sovelletaan epäsäännöllisinä aikoina, jolloin kertynyttä saldoa puretaan rauhallisempana aikana.

Työaikapankkia varten tulee laatia yhteiset säännöt ja sopimus

Työaikapankin käyttöönotosta on tehtävä kirjallinen sopimus työpaikalla. Sopimuksessa sovitaan mitä eriä työaikapankkiin voidaan siirtää, mitkä ovat saldorajat ja miten pankkiin säästettyä työaikaa voidaan käyttää. Työaikapankkiin ei voi siirtää säännöllisen työajan palkkaa tai kulukorvauksia. Työaikapankkiin saa säästää enintään 180 tuntia kalenterivuodessa.

”Työaikapankkiin voi kertyä tunteja ylityökertoimilla esim. ensimmäisen kahden tunnin ylityöstä kertyy 50% ylityökorvauksella 3 tuntia ja jos työ jatkuu vielä tästä pidempään kertyy jokaisesta tunnista kaksi tuntia työaikapankkiin. Ylityökertoimissa voi olla poikkeuksia työehtosopimuksesta tai paikallisesta sopimuksesta riippuen.”, kertoo Business Controller Meri Heikkilä Pharmia Oy:stä.

”Ylitöistä sovitaan aina esihenkilön kanssa erikseen ja tuolloin sovitaan, kirjataanko tunnit pankkiin vai maksuun. Jossain tapauksissa viikonlopputöihin on ollut helpompi saada työntekijöitä ylityökorvauksilla kuin työaikapankilla”, Heikkilä jatkaa.

Työaikapankin edut

Työaikapankki tarjoaa samoja hyötyjä kuin liukuva työaika eli joustavuutta työntekijälle, koska hän voi myöhemmin käyttää kertyneitä tunteja vapaana, esimerkiksi lyhentämällä työviikkoaan tai ottamalla ylimääräisiä vapaapäiviä.

Työnantajalle työaikapankki tarjoaa mahdollisuuden tasata kausivaihteluita ja parantaa työntekijöiden jaksamista pidempien lomien muodossa, jolloin jaksetaan paremmin pitkien vuorojen ajoittainen rasitus.

”Pharmiassa on pystytty jopa välttämään lomautuksia työaikapankin avulla, kun tilausmäärien muutoksiin voidaan reagoida työaikajoustoilla”, toteaa Heikkilä.

Työaikapankki ja liukuva työaika ovat molemmat joustavia työaikajärjestelmiä, mutta niillä on eroja toimintatavoissaan ja tavoitteissaan. Tässä on vertailu työaikapankin ja liukuvan työajan välillä:

Työaikapankki:

  1. Joustavuus pidemmällä aikavälillä: Työaikapankki mahdollistaa joustavuuden työaikojen kertymisessä pidemmällä aikavälillä, yleensä useamman viikon tai kuukauden kuluessa.
  2. Rinnastetaan ylitöiden maksamiseen: On mahdollista myös tuntipalkkaiselle liukuman omaisesti.
  3. Tuntien tallentaminen: Työntekijä tallentaa ylimääräiset työtunnit työaikapankkiin, ja näitä tunteja voi myöhemmin käyttää vapaana aikana tai tarvittaessa kompensaationa. Ylitöistä kertyy työaikapankkiin saldoa ylityökertoimilla.
  4. Laajempi aikajänne: Työaikapankkiin tallennetut tunnit voivat kertyä pidemmällä aikavälillä, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi lomien rahoittamiseen tai pidempien vapaajaksojen aikana.
  5. Laajempi joustavuus: Työaikapankki tarjoaa yleensä laajemman joustavuuden kuin liukuvatyöaika, koska se ei ole sidoksissa päivittäisiin rajoituksiin.

 

Liukuva työaika keskittyy päivittäiseen joustavuuteen, kun taas työaikapankki mahdollistaa laajemman joustavuuden pidemmällä aikavälillä ja tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden tasata kiireellisten aikojen ylitöitä rauhallisempien aikojen vapaina ja huolehtia samalla työntekijöiden jaksamisesta kuormittavimpina aikoina.

Seuraavassa artikkelissa käymme läpi mitä ratkaisuja Rantalaisen Ontime-työajanseuranta tarjoaa työaikapankin ja liukuvan työajan seurantaan.

Ota yhteyttä

Jos työajanseurannan kehittäminen on yrityksessänne ajankohtaista, niin autamme mielellään eteenpäin. Kokemusta Ontime-tiimissä on kertynyt jo yli 300 yrityksen tarpeisiin paneutumisesta.

Petri Pekki
liiketoimintajohtaja, Ontime
0400 768 801
petri.pekki@rantalainen.fi

 

Lisätietoja palvelusta osoitteessa www.ontime365.fi