Tässä artikkelisarjassa käymme läpi liukuvan työajan ja työaikapankin käytäntöjä. Meri Heikkilä Pharmiasta ja Laura Sorjonen Woikoskelta jakavat kokemuksia heidän yrityksensä käytännöistä.

Liukuva työaika ja työaikapankki ovat molemmat järjestelmiä, jotka tarjoavat työntekijöille joustavuutta työaikojen hallintaan, mutta niillä on erilaiset periaatteet ja toimintatavat. Rantalaisen Ontime-työajanseurantapalveluun on kehitetty kattavat ominaisuudet näiden hyödyntämiseen sekä työnantajan että työntekijän parhaaksi. Tässä artikkelissa käsittelemme liukuvaa työaikaa.

Mitä tarkoittaa liukuva työaika?

Liukuva työaika on joustava työaikajärjestelmä, jossa työntekijälle annetaan mahdollisuus mukauttaa työaikansa alkamis- ja päättymisajat tiettyjen rajojen puitteissa. Liukuva työaika tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden parempaan työn ja yksityiselämän tasapainoon, koska se mahdollistaa joustavamman aikataulun sovittamisen esimerkiksi lapsiperhearkeen tai aamuvirkuille.

Liukuvaa työaikaa varten tulee laatia yhteiset säännöt ja käytännöt

Business Controller Meri Heikkilä Pharmia Oy:stä kertoo, että heillä liukuva työaika ja työaikapankki ovat olleet käytössä vuodesta 2019 asti. Heikkilä rohkaisee sopimaan säännöt sekä liukumien että työaikapankin osalta selkeästi. Näin heillä on onnistuttu tuomaan joustot luontevasti tukemaan työtyytyväisyyttä. Liukuvasta työajan periaatteista on neuvoteltu ja sovittu kirjallisesti pääluottamushenkilön kanssa ja sen jälkeen kunkin työntekijän kanssa.

Liukumien purusta on Pharmiassa sovittu, että jos työntekijä pitää yli 2 päivää liukumavapaata, niin tästä tulee sopia kuukautta ennen ja esihenkilön tulee hyväksyä viimeistään kahta viikkoa ennen lomaa. Lyhyemmät vapaat sovitaan joustavasti esihenkilön kanssa. Sairastuminen saldovapaalla toimii samoilla säännöillä kuin vuosilomalla.

Yhtäjaksoinen kiinteä työaika on tyypillisesti klo 9:00 – 15:00. Työntekijällä on kuitenkin vapaus valita, milloin hän aloittaa ja päättää työpäivänsä tämän aikavälin sisällä.

Woikoskelta HR-asiantuntija Laura Sorjonen kertoo heillä työntekijä voi aloittaa työpäivänsä klo 7:00 ja lopettaa klo 17:00.

Liukuvan työajan rajoitukset

Liukuva työaika tarjoaa joustoa työntekijän arkeen, mutta sopivan työmäärän ja riittävän levon ja palautumisajan vuoksi liukumiin liittyy myös muutamia rajoituksia.

Liukuvassa työajassa pidennettävä tai lyhennettävä työaika saa olla enintään neljä tuntia. Liukuvasta työajasta sovittaessa on sovittava ainakin yhdenjaksoisesta kiinteästä työajasta, työajan vuorokautisesta liukumarajasta, lepoaikojen sijoittumisesta sekä säännöllisten työajanylitysten ja alitusten enimmäiskertymät.

Liukuvassa työajassa viikoittainen säännöllinen työaika saa olla keskimäärin enintään 40 tuntia neljän kuukauden seurantajakson aikana. Seurantajakson päättyessä ylitysten kertymä saa olla enintään puolentoista viikon työaika eli 60 tuntia ja alitusten määrä 20 tuntia. Seurantajakson aikana saldorajat voivat ylittyä.

Tähän on mahdollista laatia myös yrityskohtaisia sääntöjä. Pharmiassa on sovittu, ettei 60 tunnin ylärajaa voi ylittää. Woikoskella Ontime-työajanseurantaan on asetettu hälytykset, kun plussasaldo ylittää 40 tuntia tai miinussaldo 16 tuntia. Näin saldorajojen lähestymistä voidaan ennakoida paremmin, toteaa Laura Sorjonen.

”Olemme myös sopineet tuotannossa vuorotyössä olevien henkilöiden kanssa, että liukumat eivät ole käytössä aamuisin. Jos vuoro alkaa kello seitsemän, niin aikaisemmin voi tulla kahville tai pyörämatkan jälkeen suihkuun, mutta Ontime kirjaa työajan alkavaksi seitsemältä. Hyvät pyöristysmahdollisuudet olivatkin yksi syy Ontime-palvelun hyödyntämiseen”, Sorjonen kertoo.

Liukumien kertymisessä puhutaan usein ”tunti tunnista”-periaatteesta eli saldoa kertyy samassa suhteessa, kun työtä on tehty, riippumatta siitä kuinka pitkä päivästä tulee. Työaikapankki poikkeaa tältä osin ja siitä voit lukea seuraavasta artikkelistamme.

Liukuva työaika:

  1. Joustavuus päivittäin: Liukuva työaika mahdollistaa joustavuuden päivittäisissä työajoissa. Työntekijä voi esimerkiksi valita, milloin aloittaa ja lopettaa työpäivänsä tietyn aikarajan puitteissa. Esim. pidemmällä lounastauolla voi hoitaa asioita ja ylimääräinen aika vähennetään päivän sisällä liukumasta.
  2. Kertyvät tunnit: Jos työntekijä tekee pidemmän päivän, hän voi kompensoida sen tekemällä lyhyemmän päivän toisena päivänä saman viikon aikana. Ylitöitä ei kompensoida, vaan tunnit kertyvät tunti tunnista -periaatteella.
  3. Päivittäiset rajoitukset: Liukuva työaikaan liittyy yleensä päivittäisiä rajoituksia, kuten tietty työaikojen väli, jonka sisällä työpäivän tulee sijoittua.