Mikäli harkitset yrityksen myyntiä, yrityskauppaan kannattaa valmistautua huolellisesti ja käyttää kokeneen yrityskauppa-asiantuntijan apua läpi prosessin. Rantalaisen asiantuntijoiden avustuksella on mahdollista sujuvoittaa yrityksen myyntiprosessia, parantaa myyjän asemaa kauppahintaneuvotteluissa, sekä sulkea pois yrityksen myyntiin liittyviä taloudellisia, juridisia ja verotuksellisia riskejä.

Yrityskaupan suunnittelu – kaupan kohteen ja osapuolten tavoitteiden määrittely

Yrityskaupan ensiaskeleena on määritellä kaupan kohde, sekä osapuolten tavoitteet ja tarkoitus järjestelyn taustalla. Yhtiön jatkajaksi voi ulkopuolisen riippumattoman ostajan lisäksi valikoitua myös yhtiön avainhenkilöstöä tai lähipiiri, jolloin kyseeseen voi tulla esimerkiksi sukupolvenvaihdossääntelyin toteutettava järjestely. Yrityskauppa toteutetaan myymällä osa tai kaikki yhtiön osakkeista, tai yhtiön liiketoiminta. Kaupan kohde, omistusrakenne ja osapuolten välinen suhde vaikuttavat moneen asiaan, kuten siihen, kuka saa kauppahinnan, kenen tulona se verotetaan ja onko luovutus veronalaista tai verovapaata.

Jos omistajayrittäjä haluaa myydä koko yhtiönsä, tarjotaan yleensä ostettavaksi koko yhtiö eli osakeyhtiön kohdalla yhtiön osakkeet. Mikäli kaupan kohteena ovat osakeyhtiön osakkeet, kertyy kauppahinta suoraan osakkaalle, joka on verovelvollinen hänelle muodostuvasta veronalaisesta luovutusvoitosta. Myyjän verotuksen lopputulokseen vaikuttaa se, onko myyjä luonnollinen henkilö vai osakeyhtiö.

Mikäli kaupan kohteena taas on yrityksen liiketoimintaan liittyviä varallisuuseriä, kuten asiakassopimuksia, koneistoa ja kalustoa, vaihto-omaisuutta, tai kiinteistö, puhutaan niin sanotusta liiketoimintakaupasta. Ostajat usein haluavat ostaa osakekannan sijaan yhtiön liiketoiminnan liiketoimintaan kohdistuvien taannehtivien juridisten, taloudellisten ja verotuksellisten riskien ja vastuiden jäädessä lähtökohtaisesti myyjäyhtiöön. Toiseksi liiketoimintakauppa on ostajalle usein myös verotuksellisesti edullisempi vaihtoehto. Mikäli kyseessä on liiketoimintakauppa, jossa myyjänä on osakeyhtiö, saa myyjäyhtiö kauppahinnan itselleen ja yhtiön verotuksessa huomioidaan vähennyksenä kaupalla ostajalle siirtyneiden omaisuuserien poistamattomat menojäännökset.

Yrityskaupan myyntirakenteen suunnittelu ja toteutus yhteistyössä asiantuntijan kanssa

Mikäli yrityskauppa toteutetaan osakekauppana eli myymällä yhtiön osakkeet, voidaan kaupan kohteena olevan yrityksen omistusrakennetta järjestellä ennen osakkeiden tai osuuksien luovuttamista, tarkoituksena saada yhtiö ns. myynti- tai sukupolvenvaihdoskuntoon.

Avustamme yritystä, sen omistajayrittäjiä ja yhtiön muita osakkaita yrityskaupan myyntirakenteen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kun suunnittelu tehdään huolellisesti ja valitut toimet toteutetaan oikein, yrityksen kohteena oleva yrityskokonaisuus saadaan myyjien näkökulmasta järjesteltyä mahdollisimman tehokkaasti.

Oikein toteutettuna kaupan kohteen saattaminen myyntikuntoon on usein mahdollista toteuttaa ilman ylimääräisiä verokustannuksia, eli veroneutraalisti, kun taas väärin toteutettuna riskinä on järjestelyiden tulkitseminen jälkikäteen keinotekoiseksi ja veronalaiseksi, mikä usein sisältää myös merkittävän viivästyskorko- ja veronkorotusriskin. Olethan siis yhteydessä meihin, mikäli yrityksesi myynti voisi olla ajankohtaista nyt tai tulevaisuudessa. Suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä juuri sinun yrityksellesi parhaiten sopiva kokonaisuus yrityksen myyntiin valmistautumiseksi.

Miksi asiantuntija avuksi?

Rantalaisen kokeneiden yrityskauppa-asiantuntijoiden avustuksella turvataan myyjän asema yrityskauppaprosessin eri vaiheissa, saavutetaan usein merkittäviä yrityskauppaprosessiin liittyviä kustannussäästöjä, sekä sujuvoitetaan myyntiprosessia. Lopputuloksena myyjän asema tulevissa yrityskauppaneuvotteluissa paranee usein merkittävästi. Avustamme asiakkaitamme yrityskaupan kaikissa vaiheissa. Tarjoamme palveluita esimerkiksi seuraaviin osa-alueisiin liittyen:

  1. Myyntirakenteen suunnittelu
  2. Kaupan kohteen saattaminen myyntikuntoon
  3. Avainhenkilöiden ja henkilöstön sitouttamisjärjestelmät
  4. Neuvonanto yrityskauppaan valmistautumiseen
  5. Kaupan kohteen arvonmääritys
  6. Salassapitosopimuksen (NDA) laadinta ja kommentointi
  7. Aiesopimuksen laadinta ja kommentointi
  8. Myyjän avustaminen ostajan due diligence -tarkastuksessa
  9. Esisopimuksen laadinta ja kommentointi
  10. Osakekauppakirjan laadinta ja kommentointi
  11. Kaupan toteuttamiseen liittyvä juridinen ja taloudellinen neuvonta

Oli kysymys yrityskauppaprosessista kokonaisuutena, sen suunnittelusta tai toteutuksesta, laadukkaat yrityksen myyntiin liittyvät vero- ja yhtiöoikeudelliset palvelut löydät Rantalaiselta. Palvelemme asiakkaitamme aihepiiriin liittyvissä kysymyksissä ja toimeksiannoissa jo lähes 30 asiantuntijan voimin ja kokemuksella.

Rantalaisen palvelut yrityskauppoihin liittyen