EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) asettaa yrityksille merkittäviä vaatimuksia kestävyystietojen raportoinnissa. Raportin laatiminen on laaja projekti koko yritykselle, ja se edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta.
Kaksoisolennaisuusanalyysi onkin monille jo tuttu ensimmäinen askel CSRD-raportointiin, mutta ennen valmista raporttia, yrityksen on käytävä lävitse useita muitakin vaiheita ennen kuin sillä on valmis raportti käsissään.
Yleisimmät tarvittavat projektit CSRD-raportin tuottamiseksi
CSRD-raportoinnin onnistunut toteutus edellyttää useita muun muassa seuraavia keskeisiä työvaiheita:
1. Kaksoisolennaisuusanalyysi
Kaksoisolennaisuusanalyysin avulla tunnistetaan yrityksen liiketoiminnan vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan sekä vastuullisuuteen liittyvien aiheiden taloudelliset vaikutukset yritykseen. Tämä analyysi on olennainen osa raportointia ja määrittää yritykselle raportoitavaksi tulevat kestävyysseikat.
2. Gap-analyysi eli kuiluanalyysi
Arvioidaan yrityksen raportointivalmiudet, olemassa oleva tieto, sekä nykyiset prosessit suhteessa CSRD:n raportointivaatimuksiin. Tämä auttaa tunnistamaan kehityskohteet esimerkiksi raportoitavan kestävyystiedon suhteen, sekä tietoaukkojen täyttämistä edellyttävät resurssitarpeet. Jos yritys ei ole aiemmin tehnyt mitään vastuullisuuteen liittyvää työtä, suosittelemme gap-analyysin sijaan vastuullisuuden nykytilan kartoitusta. Analyysin pohjalta syntyy yksityiskohtainen suunnitelma vastuullisuustekemisen jatkoaskelista.
3. Vastuullisuusstrategia tai -ohjelma
CSRD-raportointi ohjaa yrityksiä pohtimaan vastuullisuuden roolia strategisella tasolla määrittämällä vastuullisuuden toimintaperiaatteet, tavoitteet sekä toimenpiteet vastuullisuustyölle. Tähän tarkoitukseen on hyödyllistä laatia vastuullisuusstrategia tai -ohjelma, jossa tunnistetaan vastuullisuustyön strategisesti merkittävimmät painopisteet, asetetaan painopistealueille vastuullisuustavoitteet, sekä määritellään toimenpiteet asetettuihin vastuullisuustavoitteisiin pääsemiseksi.
4. Vaikutusten mittaaminen ja hallinta
Tunnistetaan ja kerätään keskeiset mittarit yrityksen vastuullisuuteen liittyen (mm. päästölaskenta, energiankulutus, kemikaalien käyttö, vedenkulutus, jätteet, tuotteen kestävyyslaskelmat, henkilöstömittarit). Raportoitavat mittarit valitaan olennaisuusanalyysin ja CSRD:n vaatimusten pohjalta, kun taas tavoitteet mittareissa suoriutumiseen valitaan strategisten painopistealueiden mukaisesti.
5. Raportin laatiminen
Kerätään edellä mainitut olennaiset laadulliset tiedot (toimintaperiaatteet, tavoitteet ja toimenpiteet) sekä määrälliset tiedot (mittarit) yhteen ja raportoidaan CSRD:n tarkkojen muotovaatimusten mukaisesti. Tuloksena on johdonmukainen kestävyysraportti, joka ohjaa tavoitteellista vastuullisuustyötä oikeaan suuntaan ja tuottaa aitoja liiketoimintahyötyjä.
6. Ulkoinen varmennus
Sekä kaksoisolennaisuusanalyysi että CSRD-raportti on varmennettava auktorisoidun tilintarkastajan toimesta, mikä lisää sen luotettavuutta ja uskottavuutta.
7. Vastuullisuuden seuranta ja kehittäminen
Vastuullisuustyötä voidaan seurata määriteltyjen mittareiden avulla, mikä mahdollistaa kehityskohteiden tunnistamisen, sekä strategian tai vastuullisuusohjelman jalkauttamisen yrityksen toimintaan. Säännöllinen seuranta auttaa varmistamaan, että asetetut tavoitteet saavutetaan ja että yritys pystyy reagoimaan muuttuviin olosuhteisiin tehokkaasti.
Rantalaisen tuki CSRD-projektissa
Rantalainen tarjoaa kattavia palveluita edellä mainittujen CSRD-raportointiprojektien tueksi, mukaan lukien:
- Konsultointiprojektit: Vastuullisuusasiantuntijamme auttavat CSRD-raportoinnin alaisen projektin suunnittelussa, projektinhallinnassa, sekä analyysin toteutuksessa, olipa kyseessä avaimet käteen -ratkaisu tai sparraava yhteistyö.
- Koulutukset: Järjestämme koulutuksia, jotka syventävät ymmärrystä mm. CSRD-vaatimuksista ja raportointiprosessista, sekä yritysten strategisesta vastuullisuustyöstä yleisesti.
- Työkalut: Tarjoamme käyttöönne kaksoisolennaisuusanalyysin ja gap-analyysin työkalut, jotka helpottavat olennaisten tietojen tunnistamista ja raportoinnin kehityskohteiden kartoittamista.
Haasteet ja ratkaisut
CSRD-raportointi on laaja ja monivaiheinen projekti, joka voi ajoittain tuntua haastavalta. On tärkeää edetä järjestelmällisesti ja aikatauluttaa toimenpiteet huolellisesti. Rantalaisen asiantuntijat ovat valmiina tukemaan yritystäsi jokaisessa vaiheessa, varmistaen, että projekti etenee sujuvasti ja kestävyysraportti täyttää lainsäädännön vaatimukset.
Ota yhteyttä Rantalaisen Vastuullisuuspalveluihin ja varmista, että yrityksenne CSRD-raportointi toteutetaan ammattitaitoisesti ja tehokkaasti.
Rantalaisen vastuullisuuspalvelut