EU on ottanut merkittäviä askeleita yritysten vastuullisen liiketoiminnan edistämiseksi uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) myötä. Direktiivi asettaa yrityksille laajempia ja tarkempia raportointivaatimuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyen. Sen tavoitteena on lisätä yritysten toiminnan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta, sekä auttaa sijoittajia ja muita sidosryhmiä arvioimaan yritysten kestävyyttä.
Ketä CSRD koskee ja millä aikataululla?
CSRD:n raportointivelvoitteet tulevat voimaan vaiheittain:
- Vuodesta 2024 alkaen: Suurille, pörssilistatuille yrityksille, joilla on yli 500 työntekijää.
- Vuodesta 2025 alkaen: Kaikille suurille yrityksille, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavista kriteereistä: yli 250 työntekijää, 50 miljoonan euron liikevaihto tai 25 miljoonan euron tase.
- Vuodesta 2026 alkaen: Listatuille pk-yrityksille.
Mitä CSRD-raportointi tarkoittaa käytännössä?
CSRD:n mukainen kestävyysraportointi edellyttää yrityksiltä yksityiskohtaista tietoa ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyvistä toimistaan. Nämä tiedot julkaistaan vuosiraportoinnin yhteydessä osana yrityksen toimintakertomusta, ja niiden tulee olla tilintarkastajan varmentamia, mikä lisää raportoinnin luotettavuutta. Keskeinen lähtöpiste CSRD-raportointiin on kaksoisolennaisuusanalyysi, jonka avulla yritys tunnistaa liiketoimintansa ja arvoketjunsa vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan, että vastuullisuuteen liittyvien tekijöiden taloudelliset vaikutukset yritykseen. Tämä analyysin pohjalta määritetään, mitkä vastuullisuusaiheet ovat yritykselle olennaisia ja mistä sen tulee raportoida.
Mitä hyötyä CSRD:n tuntemisesta on kaikille yrityksille?
Vaikka yrityksesi ei suoraan kuuluisi CSRD:n piiriin, sen tunteminen on hyödyllistä:
- Toimitusketjuvaatimukset: Suuremmat yritykset voivat edellyttää alihankkijoiltaan ja yhteistyökumppaneiltaan kestävyystietojen raportointia, mikä vaikuttaa myös pienempiin yrityksiin.
- Kilpailuetu: Vastuullisuusasioiden huomioiminen voi parantaa yrityksesi mainetta ja houkutella asiakkaita, sijoittajia sekä työntekijöitä.
- Riskienhallinta: Ymmärtämällä ja raportoimalla kestävyyteen liittyviä tietoja yritykset voivat paremmin tunnistaa ja hallita ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä riskejä, mikä lisää liiketoiminnan vakautta ja pitkäjänteisyyttä.
Rantalaisen Vastuullisuuspalvelut tarjoavat asiantuntevaa apua CSRD-raportointiin liittyen, mukaan lukien kaksoisolennaisuusanalyysien toteuttaminen. Tutustu palveluihimme ja varmista, että yrityksesi on valmis kohtaamaan kestävyysraportoinnin luomat uudet haasteet.
Käsittelemme toisessa blogikirjoituksessamme: CSRD:n mukainen kestävyysraportointi vaatii lukuisia alaprojekteja – tiedä vähintään nämä keskeiset työvaiheet
Rantalaisen vastuullisuuspalvelut