Yleinen arvonlisävero nousi syyskuussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Myös vuoden 2025 alusta tulee muutoksia ALV-prosentteihin. Rantalaisen ALV-asiantuntija Mira Rajanti kertoo, miten yritysten tulisi valmistautua tammikuussa voimaan tuleviin muutoksiin.

Syyskuun alusta 2024 yleinen ALV-kanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämä muutos vaikutti laajasti eri toimialoilla, mutta yleisen arvonlisäverokannan korotus ei ollut ainoa syksyn aikana tehty päätös.

Eduskunnan marraskuun lopussa hyväksymän hallituksen esityksen myötä myös alennettuihin verokantoihin tulee muutoksia – enimmäkseen korotuksia.

Vuoden 2025 alussa voimaan tulevat muutokset koskevat erityisesti alennettua 10 prosentin ALV-kantaa. Useat tuotteet ja palvelut, kuten majoitus- ja henkilökuljetuspalvelut, nousevat 14 prosentin verokannan piiriin.

Arvonlisävero pienenee lasten vaippojen, kuukautissuojien ja inkontinenssituotteiden osalta, kun ne siirtyvät yleisestä 25,5 prosentin verokannasta 14 prosentin piiriin. Tämä on kuluttajille edullinen muutos.

Arvonlisäveron muutokseen valmistautuminen on tärkeää yrityksille

Rajanti korostaa, että yritysten on tärkeää valmistautua tuleviin muutoksiin hyvissä ajoin, erityisesti hintojen ja sopimusten osalta.

Yritysten tulee tarkistaa erityisesti sellaiset sopimukset, joissa mainitaan ALV-prosentti, jotta vältytään mahdollisilta väärinkäsityksiltä.

“On suositeltavaa, että sopimuksissa lukisi, että hintoihin lisätään ‘kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero'”, Rajanti neuvoo.

Pienyritysten on oltava tarkkana

Pienyrityksiä koskevat muutokset astuvat myös voimaan vuoden 2025 alussa. Alarajahuojennus poistuu, ja vähäisen toiminnan arvonlisäverovelvollisuuden raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon.

Tämä tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia pienille yrityksille. Rajantin mukaan yritysmaailma jää kuitenkin isossa kuvassa tappiolle muutosten myötä. Käytännössä niiden yritysten, joiden liikevaihto on 15 000–30 000 euroa, arvonlisäverotus kiristyy.  Tätä pienempien tai suurempien yritysten verotukseen alarajahuojennuksen poistamisella ei ole vaikutusta.

“Alarajahuojennuksen poistuminen on huono uutinen monille pienyrityksille, mutta verovelvollisuuden alarajan nostaminen saattaa auttaa joitakin toimijoita”, Rajanti toteaa.

Hän suosittelee pienyrityksiä harkitsemaan, kannattaako niiden jatkossa pysyä ALV-rekisterissä.

Alarajahuojennuksen poistuminen voi vaikuttaa merkittävästi pienyritysten taloudelliseen tilanteeseen. Se on ollut keino helpottaa pienten yritysten verotaakkaa, ja sen poistumisen myötä monet pienyritykset joutuvat maksamaan enemmän arvonlisäveroa.

Rajanti korostaa, että tämä on erityisen haastavaa niille yrityksille, joiden liikevaihto on 15 000–30 000 euron välillä, sillä ne menettävät aiemmin saamansa huojennuksen.

Arvonlisäveron alarajahuojennus on tarkoittanut verohelpotusta niille yrityksille, jotka ovat ALV-rekisterissä ja joiden 12 kuukauden tilikauden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Alarajahuojennusta ei voi enää saada 1.1.2025 tai sen jälkeen alkavilta tilikausilta.

Yritysten on syytä valmistautua ennakkoon

Vuoden 2025 alussa voimaan astuvat muutokset vaativat yrityksiltä ennakoivaa valmistautumista.

Rajanti suosittelee yrityksiä aloittamaan valmistelut jo hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät päivittää hinnastonsa, sopimuksensa ja mahdolliset järjestelmänsä uusien verokantojen mukaisiksi.

“Viimeistään nyt joulukuun alussa on aika käydä toimiin, jotta muutos sujuu jouhevasti”, hän neuvoo.

Yritysten tulee myös huomioida ennakkomaksut ja niiden vaikutus verokantaan. Rajanti muistuttaa, että jos ennakkomaksu saapuu vasta verokannan muutoksen jälkeen, tulee vero suorittaa uuden, korkeamman verokannan mukaan.

Tämä voi aiheuttaa haasteita erityisesti kuluttajakaupassa, jossa ostajalta ei voida jälkikäteen periä korkeampaa veroa.

“Ennakkomaksujen kanssa tulee olla tarkkana, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä”, Rajanti varoittaa.

Kaiken kaikkiaan arvonlisäverotuksen muutokset ovat laajoja ja vaikuttavat moniin eri toimialoihin. Yritysten onkin tärkeää tiedostaa muutosten vaikutukset omaan toimintaansa ja varmistaa, että ne ovat valmiita ottamaan uudet verokannat käyttöön heti vuoden alusta.

Rajanti korostaa, että huolellinen ennakkovalmistelu voi säästää yrityksiä monilta ongelmilta myöhemmin.

Hän painottaa, että yritysten tulee tarkistaa myös laskutuspohjat ja sisäiset ohjeistukset, jotta ne ovat ajan tasalla uusien verokantojen kanssa.

“Yritysten on tärkeää varmistaa, että kaikki dokumentaatio on päivitetty vastaamaan uusia verokantoja, jotta vältytään virheiltä ja mahdollisilta sanktioilta”, Rajanti sanoo.

Muutosten keskellä on tärkeää pysyä ajan tasalla ja varmistaa, että kaikki tarvittava on tehty ajoissa.

“Arvonlisäverotuksen muutokset voivat tuntua monimutkaisilta, mutta huolellisella valmistautumisella yritykset voivat varmistaa, että ne selviävät muutoksista ilman suuria ongelmia”, Rajanti toteaa.

 

Yritysten ALV-muutosten muistilista

  1. Hinnoittelujärjestelmät kuntoonVarmista, että hinnoittelujärjestelmät on päivitetty vastaamaan uusia arvonlisäverokantoja. Tämä auttaa välttämään virheitä ja varmistaa, että hinnat ovat kilpailukykyisiä ja oikeudenmukaisia sekä yritykselle että asiakkaille.
  2. Laskujen verokannat oikeiksiTarkista, että laskutuspohjat on päivitetty vastaamaan uusia verokantoja, jotta kaikki laskut ovat oikein. Tämä vähentää riskiä virheellisistä laskuista ja mahdollisista sanktioista.
  3. Sopimukset ajantasaisiksiPäivitä kaikki sopimukset sisältämään aina “kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron”. Tämä estää mahdolliset kiistat asiakkaiden kanssa ja varmistaa, että sopimukset ovat lain mukaisia.
  4. ALV-muutosten vaikutus ennakkomaksuihinOle tarkkana ennakkomaksujen kanssa, sillä verokannan muutos voi vaikuttaa niihin merkittävästi. Varmista, että ennakkomaksut käsitellään oikean verokannan mukaan välttyäksesi taloudellisilta yllätyksiltä.
  5. Asiakkaiden tiedottaminenTiedota asiakkaita selkeästi ja hyvissä ajoin tulevista muutoksista ja niiden vaikutuksista hintoihin. Hyvä viestintä auttaa ylläpitämään asiakassuhteita ja vähentää epäselvyyksiä muutosten vaikutuksista.

Uudet alennetut arvonlisäveroprosentit (alkaen 1.1.2025)

14 %:n arvonlisäverokannan alaiset hyödykkeet ja palvelut:

  • Henkilökuljetuspalvelut (esim. juna-, linja-auto-, taksi-, lento- ja laivakuljetukset)
  • Majoituspalvelut (esim. hotellit, leirintäalueet, lomamökit)
  • Vierassatamapalvelut (käyntisatamien käyttöoikeuden luovuttaminen)
  • Lääkkeet (lääkelaissa tarkoitetut lääkkeet ja vastaavat valmisteet)
  • Kirjat (sekä fyysiset että sähköiset, lukuun ottamatta pääasiassa mainoksia tai videosisältöä sisältäviä julkaisuja)
  • Urheilu- ja liikuntapalvelut:
    • Pääsy urheilutapahtumiin ja niiden suoratoistoihin
    • Urheilutilojen käyttö
    • Urheilu- tai liikuntatuntien tarjoaminen, myös suoratoistona
  • Pääsy kulttuuritapahtumiin ja -tiloihin:
    • Näytökset, teatterit, sirkukset, messut, huvipuistot, konsertit, museot, eläintarhat, elokuvateatterit, näyttelyt ja vastaavat
    • Näiden tapahtumien suoratoistot
  • Esiintyvän taiteilijan, urheilijan tai muun julkisen esiintyjän esitykset, joista on hakeuduttu verovelvolliseksi
  • Taide-esineet:
    • Maahantuodut taide-esineet
    • Tekijän tai satunnaisen myyjän myymät taide-esineet
  • Tekijänoikeuskorvaukset:
    • Tekijänoikeudenhaltijoita edustavan järjestön saamat korvaukset
  • Kuukautissuojat
  • Inkontinenssisuojat
  • Lasten vaipat

10 %:n arvonlisäverokannan alaiset hyödykkeet ja palvelut:

  • Sanoma- ja aikakauslehdet (fyysisellä alustalla olevat ja sähköisesti luovutettavat, pois lukien pääasiassa mainoksia tai videosisältöä sisältävät julkaisut)
  • Yleisradio Oy:n valtion televisio- ja radiorahastosta saama määrä
  • Ålands Radio och TV Ab:n saama korvaus Ahvenanmaan maakunnan kantamista mediamaksutuloista